Фотоконкурс за най-красива коледна украса на тема „Хасково – светла коледна приказка“ обяви общината. 


Той е за любителски снимки, уточняват от администрацията, където очакват фотоси от празнично украсени домове и градини, офиси, корпоративни сгради и търговски обекти. Ще бъдат отличени авторите на снимките, запечатали най-красивите и тематични коледни решения.


В конкурса ще се допускат за участие до 3 фотографии от един автор. Те трябва да са авторски, актуални и да са съобразени с темата „Хасково – светла коледна приказка“.
За участие се приемат само файлове във формат JPEG. Препоръчителният размер за оптимална визуализация на изображението е 3000 px по дългата страна. Не се препоръчва участието с по-малки изображения.


Допустими са обработка на снимката за яркост и контраст, изостряне на изображението, кропване на снимката. Не са допустими фотоколажи, снимки ретуширани дигитално и съдържащи надписи, графики, рамки или дати.


Всички снимки трябва да бъдат придружени от текстов файл, който да съдържа: заглавие на снимката, трите имена на автора, клас или възраст, координати за връзка с автора- точен адрес, телефонен номер и e-mail. Ако на снимките присъстват деца, ненавършили 18 години, е задължителна декларация за съгласие за публикуване на кадъра от родителите на сниманото дете. При липса на такава декларация, фотографията няма да бъде включена в конкурса, предупреждават организаторите.


Снимките трябва да бъдат изпратени на e-mail: photos@haskovo.bg до 24 часа на 18 декември 2022 включително. Фотографии, изпратени на други електронни адреси, приложения или платформи, както и след тази дата, няма да се приемат, категорични са от хасковската администрация


На 19 декември всички коректно изпратени снимки ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на Община Хасково и в инстраграм профила ѝ. Гласуването в социалните мрежи ще бъде чрез реакция на снимката и ще продължи до 24 часа на 28 декември включително. Кадрите, събрали най-много харесвания в двете социални мрежи, ще получат специални награди.


3-членно жури в състав: Славян Костов, Калина Петрова и Павел Данев ще оцени конкурсните фотографии и ще определи победителите в различните категории. 


От Община Хасково са предвидили награди за фотография: Най-красива украса на коледно дърво, Най-красива украса на градина или двор, Най-красива украса на сграда- офис, търговски обект, обществена сграда и др., Награда за най-много реакции във Фейсбук, Награда за най-много реакции в Инстаграм, Голямата награда на журито, Награда на Кмета на Община Хасково, Награда на Дядо Коледа.


Наградите от фотоконкурса „Хасково– светла коледна приказка“ ще бъдат връчени през януари 2023 г. Всички участници ще бъдат уведомени допълнително за часа и мястото на церемонията по награждаване, допълват от хасковската администрация.