Нургюл Салимова записа реми в двубоя си от петия кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.

В петия кръг на надпреварата българката игра с черните фигури срещу бившата световна шампионка Тан Чжони от Китай, която е временен водач в класирането в Торонто.

Салимова изненада именитата си съперничка със Защита Каро-Кан, която даде резултат. Китайката не успя по никакъв начин да използва предимството си на белите фигури.

Ремито стана факт на 58-мия ход след като двете шахматистки бързо размениха почти всички фигури на дъската и на 37-мия ход вече бяха в топовен ендшпил с равен брой пешки.Останалите три партии от кръга при дамите също не излъчиха победител.

Младата звезда на българския шахмат е с актив от 2,5 точки.

В следващия шести кръг Салимова ще се изправи срещу Горячкина. Двете играха една срещу друга и във финала на Световната купа миналата година, когато рускинята взе победата в мача след тайбрек.

В класирането след пет кръга начело продължава да бъде Тан. Световната шампионка в периода 2017-2018 година има 3,5 точки и води с половин пред втората Александра Горячкина от Русия. Салимова разделя третата позиция с другата рускиня - Катерина Лагно, и с индийката Вайшали Рамешбабу с по 2,5 точки. В дъното с по 2 точки са индийката Хумпи Конеру, китайката Лей Тинцзие и украинката Анна Музичук.

Победителката в турнира ще спечели правото да играе в мач за световната титла срещу настоящата шампионка Цзю Вънцзюн от Китай.