Народното събрание обсъжда създаването на изцяло нов Закон за противодействие на корупцията по две предложения – на Министерски съвет и на Продължаваме промяната. Служебният правосъден министър Крум Зарков уточни, че и двата законопроекта лежат на обща философия и цел за борба с корупцията по високите етажи. И двата законопроекта предлагат създаване на нов орган за борба с корупцията, който да има разследващи функции и право да оспорва решения на прокуратурата да прекрати досъдебно производство. 

Вежди Рашидов припозна антикорупционната реторика като виновник за проблемите с Шенген

Министерски съвет и групата на Продължаваме промяната предлагат създаване на нов Закон за противодействие на корупцията. Правосъдния министър Крум Зарков обясни, че двата законопроекта имат една и съща философия и идея и включват пълно преструктуриране на настощата Комисия за противодействие на корупцията. Зарков уточни, че законопроекта на правителството е насочен най-вече срещу лица, заемащи висши публични длъжности и такива ще бъдат задачите на новия орган за борба с корупцията.

Експерти по Дарик: Корупция, миграция и геополитика спъват България за Шенген

От Продължаваме промяната коментираха, че е от изключителна важност да се реформира КПКОМПИ, и да се даде възможност да бъдат разследвани всички лица на висока публична длъжност, а Кирил Петков уточни

От ГЕРБ коментираха, че има необходимост от специализирано антикорупционно законодателство, но в двата законопроекта има недостатъци, които трябва да бъдат отстранени между първо и второ четене. Йордан Цонев каза, че ДПС ще подкрепи законопроектите.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм