Изчезна ли мъжествеността на българите? Родовият терапевт и преподавател Аида Марковска търси отговор на въпроса, заедно с гостите в студиото на Дарик Пловдив -  д-р Петко Георгиев от комитет "Родолюбие", който е далечен родственик на Васил Левски и Мирослава Иванова, която издаде "Три войни и мир" - една книга, с почит към спомените на нейния прадядо Минко Хитров, участвал  в три войни.   

В старите традиции на българския народ  мъжът се смята за пазител на честта и достойнството на целия род, припомня Аида Марковска.

В недалечното ни минало, символи на мъжествеността са били  книгата, ножът и юларът, защото се е смятало, че мъжът трябва да е грамотен, смел и да може да ръководи стопанството и търговията. Най-възрастните мъже в рода са овладявали всеки хаос в дома, те са респектирали със своите мъжки решения и действия.

„Войни и мир“ – темата на февруарския епизод на „Новото време“ ни провокира да си отговорим и на въпроса:  И днес ли войната е изпитание за човешките ценности?

Знае се, че по време на войните между 1912 и 1918 г. войниците и офицерите от българската армия са били изключително грамотни и ерудирани. Военното образование е подготвяло елита на обществото, разказа Мирослава Иванова, която е изследвала архивите, оставени от прадядо й, за да издаде книга, посветена на него. В подкрепа на това д-р Петко Георгиев цитира кореспондент на чужди медии от началото на XX век, който свидетелства, че българските войници са възпитавани в ценности, които не им позволяват да извършват издевателства и грабежи по време на война.

Според д-р Георгиев, който  е далечен наследник на рода на Апостола, днес голяма част от българските мъже са невярващи, изгубена е и духовната същност на мъжествеността.

Как национализацията от края на 40-те години на миналия век "покосява"-  в преносния и в буквалния смисъл -  цяло поколение силни мъже на България? Кога  започват да се губят дълбоките народни традиции и от пазител на рода, мъжът се превръща в работник на звено в ТКЗС – слушайте в епизода „Войни и мир“.

За ролята на мъжа в българския род, мъжествеността и бащинството е и националният семинар, който известният родов терапевт и преподавател Аида Марковска организира на 17 март в София.

Д-р Петко Георгиев е главен библиотекар в Народна библиотека „Иван Вазов“ и секретар на комитет „Родолюбие“. Той е един от далечните родственици на Васил Левски. Има докторска степен по културология, а библиотеката за него е един друг свят - пространство, в което великите неща се говорят тихо. Убеден е, че това е точното място за неговата реализация.  

За себе си казва, че е родолюбец и не само, защото е родственик на Левски. Пловдивчани го познават от възстановките, които прави всяка година комитет “Родолюбие“ по различни поводи и национални празници. Често може да го срещнете и в божия храм, защото е иподякон, четец, певец и свещоносец на Българската православна църква.

Мирослава Иванова е завършила „Българска филология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Дълги години е работила като автор и редактор в печатна медия. Създател е на издателството ЦИФЕРБЛАТ  и сайта tsiferblat.bg.  Тя издава военните дневници на своя прадядо Минчо Хинков, които открива и реставрира внимателно. „Три войни и мир“ е книгата, издадена  като почит и памет за неговия живот и труд.

Автор и водещ: Аида Марковска 

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Аудио и видео монтаж: Петър Тодоров