Шестгодишното дете, което беше блъснато в хисарското село Старосел, е в тежко състояние, съобщиха от УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Детето е в хирургично отделение на болницата, сложени са му два дрена, има черепно-мозъчна травма, двустранни тежки изменения, няколко счупени ребра и контузионен бял дроб. Семейството на детето съобщи, че момченцето има нужда от кръвопреливане, като няма значение от кръвната група. Желаещите да дарят кръв за него могат да го направят в болницата, като името на детето е Михаил Ивайлов Николов. Инцидентът стана в понеделник сутринта, докато момченцето пресичало с дядо си малка улица в селото. Зад волана на автомобила, който го е ударил, е бил кметът на населеното място Матея Гудев. Той беше задържан за 24 часа, но вече е освободен. Направени са му тестове за алкохол и наркотици, които са отрицателни. Образувано е досъдебно производство. "Ужасно съжалявам за инцидента. Съчувствам на Михаил и на родителите му, защото знам каква болка преживяват в момента и се надявам Михаил да се възстанови”, каза в коментар пред NOVA, след освобождаването си от ареста кметът Матея Гудев. „Имам стаж 40 и няколко години зад волана. Когато погледнах напред, слънцето ме заслепи. Оказах първа помощ”, заяви още кметът на Старосел.

Районна прокуратура-Пловдив наблюдава досъдебното производство за това, че 67-годишният кмет на село Старосел, при управление на лек автомобил, марка БМВ, е нарушил правилата за движение по пътищата, при което е блъснал 6-годишния Михаил и по непредпазливост му е причинил средна телесна повреда. Към момента по делото е извършен оглед на местопроизшествие, разпитани са четирима свидетели - очевидци. Установено е, че на 18.07.2022 г. около 10 ч. Гудев, правоспособен водач на МПС,  управлявал лек автомобила си по улица „Братство“ с ниска скорост. На кръстовището с ул. „Ал. Стамболийски“ блъснал движещото се по пътното платно 6-годишно дете, водено за ръката от дядо си. Към настоящия момент пострадалото дете е настанено в УМБАЛ „Св. Георги“ в гр. Пловдив с травми на гръден кош и опасност за живота. Действията по разследването продължават. Предстои назначаването на автотехническа и съдебномедицинска експертизи за установяване на фактологията по случая, причините за настъпилото пътнотранспортно произшествие и причинените телесни повреди. 

===============================================

Три пътни участъка в област Хасково с общо над 40 км се подготвят за основен ремонт, който ще струва близо 965 500 лв., съобщават от АПИ. До 11 август се подават оферти за техническите проекти на третокласните пътища в Хасковско. Трасетата, които ще се обновяват, са Тополовград – Орешник – Мрамор; Обходният път на Димитровград и отсечката с. Долни Главанак – с. Горни Главанак – гр. Маджарово – с. Бориславци – с. Малки Воден. Въз основа на готовия проект ще се определят конкретните строително-монтажни работи, стойността и срокът им за изпълнение. Предвидена е подмяна на асфалтовата настилка, подобряване на отводняването на пътното платно чрез възстановяване на банкетите, канавките и водостоците. Ще се ремонтират и прилежащите мостове в района, уточняват от пътната агенция.​
===============================================

Цех за преработка на зеленчуци с площ около 2000 кв. м е унищожен при избухналия снощи пожар на зеленчуковата борса в пазарджишкото село Огняново. Сигналът за инцидента е получен към 20:25 часа. На мястото са изпратени 6 екипа огнеборци от Пазарджик и Пещера. В гасенето са се включили и от доброволното формирование "Актив" в Брацигово. Пожарът е ликвидиран в 6:00 тази сутрин. Щетите и причините за него тепърва ще се изясняват.


===========================================

Над 300 фолклорни изпълнители от няколко континента ще участват в Националния фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен в Неделино, информира кметът на общината Боян Кехайов. Според него 21-то издание на фестивала предизвиква огромен международен интерес, като ще има фолклорни състави от Мексико, Индия, Панама, Иран, Южна Корея, Грузия, Турция, Черна гора, Сърбия, Македония, Гърция и други. Чуждестранните участници ще се представят извън конкурсната програма и ще получат грамоти и плакети за участие. Записването на българските изпълнители продължава до 26 юли, като се очаква да се включат ансамбли и състави от всички фолклорни области на страната. Хотелите и местата за настаняване в Неделино са почти изцяло резервирани за дните около фестивала, който ще се проведе от 2 до 4 септември, когато е и празникът на града. Резервации са заявени и в съседните общини Златоград и Кърджали.

Информации на Петър Тодоров, Тина Соколова, Живка Тодорова и Адриан Кулев