Научно-практическа конференция за повишаване на грамотността ще се проведе в Пловдив. Форумът цели да представи добри практики в ученето и е по проект „Нов шанс за успех“ на Министерство на образованието и науката. Конференцията започва в 13:00 ч. Очаква се зам.-министърът на образованието Таня Михайлова да открие събитието.

информация на Мария Василева
----------------------------------------------
Две реанимационни маси получи отделението по неонатология в УМБАЛ-"Пловдив" от фондация “Силви Вартан за България”. „Дарението е на стойност 56 000 лв. и е необходимо за ежедневната ни работа. В отделението има новородени от цяла Пловдивска област, много от тях имат проблеми и се нуждаят от интензивни грижи”, посочи началникът на отделението д-р Диана Аргирова. Тя поясни, че на новите маси могат бързо и сигурно да се извършват много манипулации на бебетата, които да стабилизират и подобрят състоянието им. Наличието на съвременна техника е важно, за да се осигури добър старт на живот на новородените, допълни д-р Аргирова. Тя припомни, че през отделението всяка година преминават около 1200 новородени деца. От тях близо 15% са недоносени и с отклонения в жизнените функции.

информация на Искра Койчева
---------------------------------------------
Изложба от плакати „Силата на чувствата“ откриват довечера в библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Експозицията е дело на Уте и Бетина Фреверт. Повод за нея са многобройни годишнини, свързани с историята на демокрацията и диктатурата в Германия. През 2019 г. се навършват 70 години от двойното учредяване на германската държава, смяна на правителството в Бон преди 50 години, 30 години мирна революция и 15 години от присъединяването на  държавите от Източна Европа към Европейския съюз. Откриването е от 17.30 часа в централното фоайе на библиотеката. Изложбата ще е на разположение за посетители до 14 октомври.

информация на Кирил Кирилов