В последната седмица на предизборната кампания може да се очаква съществена динамика в нагласите на пловдивчани, показват данни на "Алфа Рисърч" от социологическо изследване, проведено между 8 и 15 октомври. Това съобщи в ефира на Дарик радио Геновева Петрова, управител на социологическата агенция и ръководител на изследователския екип. Последните изследвания на "Алфа Рисърч дават резултат 29,9% за Здравко Димитров. Положителни нагласи към него имат дори разочарованите от управлението на Иван Тотев. Кандидатът на НФСБ и ВМРО - Славчо Атанасов има подкрепата на 22,2% от участвалите общо 1208 души в допитването. Положителни са новините и за Николай Радев, който категорично успява да консолидира симпатизантите на БСП. Според направеното проучване, подкрепата за него е над 11%. Оспорвана битка за гласовете на избирателите водят и двамата адвокати - Дани Каназирева от "Съюз за Плвовдив" и Георги Колев от Земеделски съюз "Александър Стамболийски", за които в момента са готови да гласуват 7-8% от избирателите. Изследователите смятат, че не е изключено да има изненади на балотажа, който остава трудно прогнозируем.

цялото интервю на Искра Койчева с Геновева Петрова може да чуете на сата ни darikradio.bg


-----------------------------------
Пловдив има нужда от Дом на операта. Визиите на кандидатите за кмет на града тръгват от нова концепция и проектиране, минават през идеята сегашният Дом на културата да се превърне в Дом на операта, а след навременна и спешна реконструкция кино Космос да поеме събитията от „Борис Христов“ и завършват с тезата, че градът заслужава такъв проект, но той е изключително скъп и към момента общинската хазна не може да си го позволи.

Искра Койчева събра мненията на политиците

----------------------------------------------------------------

Започват обученията на членовете на секционните избирателни комисии (СИК) в Пловдив. Те ще се проведат от днес до сряда от 18.00 ч. Обученията днес са за районите „Западен“ и „Централен“, утре - за „Южен“ и „Северен“, а в сряда, 23 октомври - за районите „Тракия“ и „Източен“, както и за подвижните избилателни секции в лечебните заведения и местата за лишаване от свобода. Обученията ще са в Палата № 3 на Международен Панаир-Пловдив.

информация на Искра Койчева

------------------------------------------

Всички настоящи кметове в областта, с изключение на Иван Тотев (община Пловдив) и Радньо Манолов (община Брезово), се кандидатират за пореден мандат, сочи справка в сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК).
В Пловдив кандидатите за градоначалник са 14, а следващата община с най-много кандидати е Асеновград. В нея сегашният кмет д-р Емил Караиванов се изправя срещу 8 опоненти, като най-вероятно ще отиде на балотаж с кандидата на ГЕРБ д-р Христо Грудев. Около 90 кандидати се впускат в изборната надпревара за общински кметове в област Пловдив. С кандидатски листи за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври са се регистрирали общо 64 партии и 8 коалиции.
---------------------------------------------------
Изложбата „Най-отровните риби в света“ се открива днес в аквариума на Регионалния природонаучен музей в Пловдив. Уникалната за страната ни жива изложба ще запознае посетителите с атрактивни видове риби, които трудно биха могли да бъдат видени в природата, тъй като повечето от тях са дънни обитатели с камуфлаж и усамотен начин на живот. Колекцията включва над 30 вида сладководни и морски отровни риби, сред които риба-камък, скат, лъвска риба, фугу, риба скорпион, морски гоблин, както и риба, чиято отрова може да причини смърт до три часа.
--------------------------------
70-годишният юбилей на ректора на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) проф. акад. Милчо Василев ще бъде отбелязан с авторски концерт. Той е под надслов „Фолклорът – моят живот“ и ще се състои тази вечер от 18.30 часа в Дома на културата „Борис Христов“. В него ще вземат участие представителните ансамбли на академията. Гост на юбиляря ще бъде Професионалният фолклорен ансамбъл „Пазарджик“ с главен художествен ръководител Атанас Чолаков. Концертът ще е с вход свободен.

информации на Кирил Кирилов