С 8 000 лева ще реновират сграфитото в Стария Пловдив, създадено от известния художник Георги Божилов-Слона. Средствата ще бъдат отпуснати на Градската художествена галерия, която ще извърши ремонтните дейности. Творбата се намира на фасадата на сграда, паметник на културата, но сама по себе си не е защитена като културна ценност. Компрометирането ѝ в горната част води да разрушаване на цялата фасада. Комисия от район „Централен“ е установила, че творбата на Слона е материално недвижимо наследство, опасна е в това си състояние за преминаващите и се нуждае от реновиране.

информация на Искра Койчева
---------------------------------------------
В Смолян вече стартира прием на документи от желаещите да подменят печките си на твърдо гориво с екологично чисти отоплителни уреди, като климатици и др. Горивната база на домакинствата в Смолян ще бъде подменена по проект, който цели подобряване качеството на атмосферния въздух. Осигуреният финансов ресурс по проекта е в размер на над 9 млн. 600 хил. лв. По предварителни данни, средствата ще подсигурят нови отоплителни уреди на близо 4 000 семейства. Крайният срок за подаване на заявленията е 31 декември 2019 г.

информация на Адриан Кулев
----------------------------------------
Майката на убитата през миналата година Дарина от Викторио Александров – Ваня Министерска, ще подкрепи близките на убитата през декември 2016 година в Куртово Конаре Милена Динова. За 10 октомври е насрочено делото в Окръжен съд-Пловдив срещу обвинения в убийството на Милена Илиан Рангелов. Делото срещу него ще се преразгледа, тъй като при първото разглеждане на случая първоинстанционният съд е нарушил правото на защита на подсъдимия. Тогава той получи 16 години затвор. Сега делото тръгва отначало.

информация на Мария Василева
---------------------------------------------
Курсове по 16 чужди езика стартира през месец октомври Центърът за езици и междукултурна комуникация на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Обучението ще се осъществява от университетски преподаватели, като за всяко преминато ниво, при успешно положен изпит, курсистите получават университетски сертификат. Срокът за записване е до 18 октомври.

информация на Кирил Кирилов