Meta заплаши да премахне новинарското съдържание от Фейсбук в САЩ, информира Би Би Си.

Причината - нов закон, който ще даде на новинарските организации по-големи правомощия да договарят такси за съдържание, споделено в социалната мрежа.

Марк Зукърбърг планира да се оттегли като ръководител на Meta следващата година

Подобен нормативен акт бе приет в Австралия и доведе до спиране на новините във Фейсбук за кратко миналата година.

Meta смята, че осигурява увеличен трафик към борещите се новинарски издания и че издателите пускат съдържанието си в платформата, защото „това е от полза за крайния им резултат“.

Законодателството, известно като Закон за конкуренцията и опазването на журналистиката (JCPA), беше представено в Конгреса и има двупартийна подкрепа.

„Съжалявам за засегнатите“. Зукърбърг съкращава 13% от хората в Meta

Чрез него издателите и разпространителите биха имали по-големи правомощия за колективно договаряне с компаниите за социални медии за по-голям дял от рекламните приходи.

Медийните компании твърдят, че Meta генерира огромни суми пари от новинарски статии, споделяни в платформата. 

Meta обаче твърди, че този разказ далеч не е самата истина. Вместо това се казва, че платформата насочва трафик към източници на новини. 

Разочароващи резултати: Meta планира да започне мащабни съкращения

„Ако Конгресът приеме необмислен законопроект за журналистиката като част от законодателството за националната сигурност, ние ще бъдем принудени да обмислим пълното премахване на новини от нашата платформа. Новините съставляват по-малко от 4% от съдържанието, което хората виждат в своя News Feed.“, заявява говорител на дружеството.

От Meta също така твърдят, че споделянето на новини във Фейсбук носи само малка част от приходите. 

Електронни отпадъци: 5 милиарда телефона ще бъдат изхвърлени през 2022

Подобен австралийски закон, който влезе в сила през март 2021 г., доведе до кратко спиране на новинарските емисии във Фейсбук в страната. Компанията бързо отмени решението след широка критика.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм