Окръжната прокуратура в Пазарджик привлече ката обвиняем мъж на 51 г., за това, че на 14.12.2022 г. в гр. София като управляващ и представляващ търговско дружество в столицата е направил опит да бъде получена от държавния бюджет неследваща се парична сума в особено големи размери - 9 668 160 лв., представляващ ДДС за възстановяване, съобщават от Главната прокуратура. Деянието е в съучастие с един от подсъдимите по делото срещу петима души, също обвинени в източване на ДДС с фиктивни сделки с трюфели

Новият арестуван е използвал представен в ТД на НАП- София документ с невярно съдържание - справка декларация по Закона за ДДС за възстановяване на данъчен кредит в размер на 9 668 423 лв. при действителен в размер на 263 лв.

Към документите е бил приложен дневник за фиктивни покупки на дружеството за данъчен период от месец ноември 2022 г. Деянието е останало недовършено по независещи от волята на дееца причини, който умишлено е бил улеснен от помагача, организирал изготвянето на фактури с невярно съдържание за фиктивните доставки с получател търговското дружество, управлявано от задържания. Той е извършвал търговска дейност на територията на Пазарджик и други области.

По следственото дело са извършени множество действия по разследването - разпитани са свидетели, иззети са голям обем веществени доказателства – в това число и документи за фиктивни сделки, назначени са експертизи и др. Предстои да бъдат повдигнати обвинения спрямо други лица. Установено, че фиктивните сделки са извършвани като продажби на трюфели и гъби.

Във връзка с разкриване на престъпната схема вчера са били извършени 15 претърсвания, обиски и изземвания на територията на три области – Пазарджик, София и Хасково. В операцията са взели участие служители на Главна дирекция „Национална полиция“ и на ДАНС. Събират се доказателства и за съпричастност към престъпната дейност и на други лица.

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура – Пазарджик да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.