Българската народна банка (БНБ) обяви основен лихвен процент (проста годишна лихва) в размер на 1,82 на сто, считано от 1 февруари 2023 година. БНБ започна да обявява по-високи лихвени проценти, считано от октомври миналата година, когато от 0 на сто равнището стана 0,49 на сто, след първото увеличение от 2016 г. За януари лихвеният процент бе обявен в размер на 1,42 на сто.

Икономист пред Дарик: В еврозоната ще имаме влияние, макар и малко

За декември измерителят, който се определя на база сключените сделки на междубанковия пазар у нас, достигна 1,30 на сто, а през ноември ОЛП се повиши до 0,59 на сто.

ОЛП се прилага ограничено на банковия пазар у нас и засяга някои левови кредити, повечето банки използват данни от "Лихвената статистика" на БНБ при определяне на своите референти лихвени проценти, които са част от цялостната цена на даден заем или кредит.

Икономист по Дарик: Все още сме зависими от Русия

С увеличаване на ОЛП нараства и законната лихва за забава, която е 10 на сто плюс стойността на индикатора. Досега обаче, въпреки поскъпването от октомври, наказателната лихва не се промени, защото тя се определя два пъти в годината - през юли и януари. 

Увеличаването на ОЛП идва на фона на повишените лихвени нива от Европейската централна банка, които оказват своето влияние и върху паричния пазар у нас.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм