На пореден протест срещу кариерата за добив на мраморна баластра в село Горнослав излизат днес жители на селото и съседните населени места Червен, Долнослав, Орешец и Добростан. Той ще се състои от 11 часа пред сградата на Община Асеновград. С недоволството си протестиращите, които се очаква да бъдат подкрепени от доброволци и съмишленици, искат да приковат вниманието на местната власт върху проблема.

Те очакват кметът на Асеновград Христо Грудев да направи разследване кой е изпратил становища към РИОСВ, че гражданите нямат нищо против да има кариера и кои са отговорните за това лица.

Припомням,че на предишната си сесия мнозинството в ОбС на Асеновград не допусна за разглеждане предложенията на протестиращите.

Преди дни стана ясно, че Висшият административен съд е решил, че няма отношение към решението на Министерски съвет за предоставянето на концесии за добив на подземни богатства над Асеновград, а Софийският градски съд се е произнесъл, че обявилите се против кариерите – жителите на региона и природозащитни организации, нямат правен интерес.

„Съдбата на концесията в Горнослав е от изключителна важност, защото това ще бъде съдбата на всички бъдещи кариери. Ще бъде отворен легалният път за ограничаване на възможността да се оспорват подобни решения на Министерски съвет“, алармират протестиращите срещу кариерите до асеновградските села.