Кабинет, оборудван с учебно-тренировъчен модел на палубни корабни устройства за обучение на учениците от три специалности, свързани в речното корабоводене, специфичните машини и механизми, както и електрообзавеждането на съответните съдове бе открит днес Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване в Русе. Поздравления към директора инж. Ивелина Георгиева и педагогическия екип бяха отправени от името на областния управител Анатоли Станев. „Пожелавам на Вас и екипа Ви здраве, дръзновение и успехи във всяко начинание! Благодаря Ви за неуморния ентусиазъм и вдъхновение, с които работите и възпитавате следващите поколения професионалисти в сферата на транспорта и логистиката! Русе е град с дългогодишни традиции в корабоплаването, а Вашата институция е сред стожерите на това дело в региона“, се казва в написаното от Станев. 

Сред гостите на събитието бе и заместник-кметът по икономика и международно сътрудничество Златомира Стефанова. „Достойно е да си възпитаник на Вашето учебно заведение, което вече повече от половин век подготвя така нужните за града ни кадри, обучени в нелеката професия на речното плаване“, каза тя и благодари на директора и педагогическия екип за всекидневните усилия, всеотдайност и професионализъм, с които вдъхновяват и увличат младите по пътя към знанието. „Желая на Вас и на целия педагогически персонал здраве и вдъхновение, а на учениците Ви – да придобиват с лекота нови знания и с труд и упоритост да разгърнат талантите си“, допълни още заместник-кметът Стефанова. 

Кабинетът дава възможност в училище учениците да усвоят необходимите професионални умения, за да отидат достатъчно подготвени във фирмите и там да бъдат зачислени като истински членове на екипажа. Стойността на инвестицията е в размер на 25 000 лева, осигурени от държавния бюджет по проект „Подкрепа за дуалната система на обучение“ на Министерството на образованието и науката. Понастоящем в училището се обучават общо 240 ученици в 11 паралелки от 8 до 12 клас. От тях 53-ма са в дуална форма на обучение. Припомняме, че тази година за първи път бе осъществен прием в специалност „Локомотиви и вагони“, където се обучават 13 ученици в дуална форма.

На събитието присъстваха още началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, изпълнителният директор на Изпълнителната дирекция за проучване и поддържане на река Дунав Ивелин Занев, председателят на Русенската търговско-индустриална камара Милен Добрев, представители на Транспортния факултет към РУ „Ангел Кънчев, изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, представители на частния бизнес, преподаватели и ученици. Учебно-тренировъчният модел на палубните корабни устройства, който ще служи за обучение на ученици от няколко специалности, получи и своето име на импровизирана церемония от малката Ника Занева.