Това каза лидерът на социалистическата партия на България  Корнелия Нинова, пред близо 40 хиляди симпатизанти и социалисти, събрали се на Историческата поляна под връх Бузлуджа, за да отбележат 128 годишнина от организираното социалистическо движение в България.

Тазгодишният  национален политически митинг – събор на Левицата бе под мотото „Единни за България“

 В политическата си реч на митинга Нинова каза, че „държава се управлява с ум, нация се развива с труда и силите на всеки българин, това е задачата пред  социалистите.  

Те не се предават, не се продават и за тях  има трети път. Предстоят ни още много битки, но най- голямата ще е сега, на местните избори“, допълни Нинова.

От трибуната тя призова множеството да подкрепи успешните досегашни кметове на Левицата, както и млади попълнения и нови лица, които партията ще предложи.

 Най- големият въпрос на тези избори пред партията ще е въпросът за партньора.  

„Подайте ръка на всеки, който милее за България и който е готов заедно с нас да извърви пътя за промяната на  България“ призова съпартийците си Корнелия Нинова.

Тя очерта и основните акценти  от предизборната платформа на социалистите за местните избори, в  които акцентът е грижата за хората и повече пари за общините, в които да остават част от данъците на живеещите в тях. „А не някой да ги раздава, както си прецени от прозореца на автомобила си“, допълни председателят на БСП.

„Днес едноличната, авторитарна власт, пълзящата диктатура управлява чрез страх и апатия. Борисов управлява не защото може и не защото народът го иска и харесва, а заради страха, в който държи народа – заради апатията, която предизвиква с политиката, която води. Но държава не може да се управлява със страх“, добави Нинова.

По думите й , „днес политиката вече не е дискусия в студията , а будителство, възрожденско будителство“. Нашата задача е оттук да тръгнем по страната и да будим. Нека си припомним надписа на едно възрожденско читалище „Помогни ми да те возвися“.

Народе, помогни ни да спасим България. Единни за България!“, завърши словото на Нинова.

В този контекст бе и приветственото слово на народния представител от Левицата Георги Гьоков, един от символичните домакини на събора тази година. Той призова съпартийците си от тази Бузлуджа да започне промяната на България  така, че „130 годишнина на социалистическото движение да се посрещнат с премиер Корнелия Нинова и управляваща партия БСП.

На Историческа поляна лидерът на социалистите бе е посрещната с питка и  картина, на която тя е изобразена в народна носия с венец от рози на главата. 

 На събора бяха връчени и наградите за политическа журналистика, публицистика и принос, на името на Димитър Благоев -Дядото и Георги Кирков- Майстора. Тазгодишните им носители са проф. Искра Баева, журналистката Къдринка Къдринова и общественикът Иван Гранитски.

  Бузлуджа 2019 бе без лидера на ПЕС Сергей Станишев и Елена Йончева, видимо бе отсъствието и на други знакови за Левицата фигури.

 Сред многобройните сувенири и атрибути на събора на голям интерес се радваше най- новото попълнение - огромна близалка с форма на петолъчка и в  средата  Бузлуджанския паметник, известен като Чинията.  Малки магнити с надпис:  „Толкова години без бай Тошо, от ден на ден, става все по – лошо“  за по – малко от лев бяха  тазгодишният Бузлуджански фетиш.

Чуйте словото на Нинова в прикачения файл: