Днес в „Комисията по отбрана“ в Народното събрание ще се разглеждат договорите за закупуването на F – 16.

По-рано днес, на среща с граждани, инж. Дренчев коментира публичните данни, които са публикувани от Министерски съвет относно подписания от България договор за покупка. 

САЩ одобри закон, който създава пречка пред продажбата на F-16 на Турция

„Това е един изключително порочен договор. Той е сключен в ущърб на българския национален интерес и това нещо става ясно, когато този договор се дискутира в Комисията по отбрана в Народното събрание. Този факт е и причината Министерски съвет да иска да приемем тази ратификация, според която оттук нататък отговорен за изпълнението ще  бъде не Народното събрание, а Министъра на отбраната. При това положение всички нередности, в това число забавянето на самолетите, възможната липса на системи от тях и самоволната подмяна на едни елементи от договора с други, ще бъде скрито от народните представители, Ще бъде удобно скрито  от властимащите и за хората, които имат възражения относно този договор и начина, по който той се изпълнява“, коментира инж. Дренчев.  

„Възраждане” изпраща сигнал до главния прокурор по договорите за F-16

Припомняме, че инж. Николай Дренчев е завършил Военно- Въздушното училище и е пилотирал изтребител - МиГ 23. Това го прави единственият народен представител в 47-то Народно събрание, който познава всичко - от структурата на самолета - до технологията на неговото пилотиране.  Като експерт в областта, ползвайки правото на достъп до обществена  информация като народен представител, инж. Дренчев посети Министерството на Външните работи и се запозна детайлно с договора за закупуването на F-16. В резултат на това инж. Дренчев внесе сигнал до Прокуратурата поради неточности в договора, който е подписан. В него не е ясно каква точно е стойността на договора като цена, какво точно трябва да се достави и в какъв срок, тъй като на отсрещната страна – САЩ, са дадени права да променя едностранно клаузите по договора. В договора не са предвидени и неустойки. 

САЩ отлагат доставките на F-16 за България

Вероятно исканата ратификация е опит на властта да скрие договора от очите на хора, които не са съгласни с формулировката му. Вероятно целта е той да бъде забравен, за да може спокойно да се заговори за закупуването на още 8 самолета F – 16, за да може България да има една ескадрила, но на чертеж.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм