САЩ отлагат с две години доставката на 8-те самолета F-16, за които вече е платено от България, тъй като се опасяват от изтичане на секретни данни за самолетите към Русия. Това пише Евроактив, като се позовава на мнението на двама бивши български министри на отбраната.

"Забавянето на доставката на новите американски изтребители F-16 може да се дължи на липсата на доверие в българските власти, които не са доказали, че могат надеждно да защитават тайните на НАТО. Мисля, че дори договорът за F-16 е замразен по тази причина, тъй като сигурността на технологията не може да бъде гарантирана на 100 процента", цитира изданието думите на бившия министър Велизар Шаламанов.

САЩ одобриха продажбата на 8 бойни самолета F-16 на България

"Изпитваме затруднения с процедурите за защита на класифицираната информация. Работил съм в НАТО в продължение на десет години и знам как издават сертификати за достъп до класифицирана информация след проучване, което продължава шест до осем месеца. А тук нашите хора издадоха разрешение на Пеевски за по-малко от пет работни дни", заяви бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Делян Пеевски е милиардер, медиен магнат, който след като стана депутат, бързо получи сертификат през 2013 г., за да може да оглави Държавната агенция за национална сигурност.

Нидерландски F-35 охраняват въздушното пространство над България

Бившият му колега Тодор Тагаев е напълно съгласен с него. "България трябва да изгради система за защита на класифицираната информация. Продължаваме да допускаме руски представители на МиГ в авиобаза Граф Игнатиево. Нуждаем се от 110% гаранция, че нито един руснак няма да стъпи повече там и че персоналът на базата няма да пие водка с руснаци", каза бившият ръководител за Евроактив.

През последните две години българската прокуратура проведе няколко разследвания срещу руски шпиони в страната, които доведоха до експулсирането на десетки руски дипломати от посолството в София. Досега няма осъдени българи за руски шпионаж.

Радев: 10 години ще чакаме изтребителите F16

Преди година, в последните дни на правителството на Бойко Борисов, прокуратурата обяви, че е заловила шпионска група в министерството на отбраната. Беше обявено, че групата е шпионирала в полза на Русия и се е опитвала да разпространи информация за новия F-16.

Бившите министри се изказаха в полза на придобиването на изтребители F-16 втора ръка, които все още разполагат със значителни ресурси и са много по-евтини.

Ген. Шаламанов пред Дарик: Поддръжката на МиГ-29 трябваше да бъде възложена на Полша и Украйна

През 2019 г. София подписа договор със САЩ за доставката на 8 модернизирани F-16 Block 70, като плати авансово 1,26 млрд. долара за това, с което разходите за отбрана на България за 2019 г. надхвърлиха границата от 2% от БВП, както настояваха САЩ и НАТО. Решението получи силно одобрение в Брюксел и Вашингтон. САЩ обещаха да започнат да доставят самолетите през 2023 г., но по-рано тази година уведомиха България, че началото на договора ще бъде отложено за 2025 г. "поради прекъсвания във веригата за доставки в резултат на пандемията от коронавирус".

F-16 се произвежда серийно от 1976 г., като през това време е претърпял множество модификации. Версията F-16 Block 70 се смята за една от най-съвременните. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм