Правителството на САЩ обяви, че е одобрило продажбата на 8 бойни самолета F-16 на България, за да "укрепи сигурността" на страната като член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна, предаде АФП.

Държавният департамент на САЩ заяви в изявление, че е уведомил Конгреса на Съединените щати за намерението си да продаде самолетите срещу сумата от 1,67 милиарда долара.

Изтребителите F-16 отново скараха депутатите, разгорещени дебати в парламента

В съобщението не се уточнява дали продажбата е с цел "да проправи пътя за предаването на стари руски самолети, които притежава България, на Украйна", допълва АФП.

Киев вече поиска от западните си партньори Миг-29, които войниците му вече знаят как да летят и които са на въоръжение в единица източноевропейски държави. Евентуално прехвърляне на такива руски самолети от Полша беше обсъдено в началото на март, но САЩ се противопоставиха на това с мотива, че Русия може да види твърде много пряко участие на НАТО в конфликта.

Според Държавния департамент на САЩ продажбата на F-16 "ще подобри способността на България да се справя с настоящите и бъдещите заплахи, което ще позволи на българските ВВС да разполагат модерни изтребители в Черноморския регион", с който Украйна също граничи.

Радев: Системното отстраняване на кадрите на служебните правителства е учудващо

Укрепването на "източния фланг" на Атлантическия алианс е част от стратегията на Вашингтон за отговор на руската инвазия в Украйна, допълва АФП.

Договорът по сделката за самолетите бе обнародван в Държавен вестник през юли 2019 г. Според документа България купува 8 изтребителя, като се очаква първите самолети да бъдат доставени до средата на 2023 г., 4 бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023 г., а последните – в началото на 2024 г. Оперативна готовност на самолетите трябва да бъде постигната в края на петата година от датата на влизане в сила на договора.

На 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя F-16. В НС сделката не бе одобрена от БСП, "Воля" и "Атака".

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изтребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

Радев: 10 години ще чакаме изтребителите F16

На 23 юли президентът Румен Радев наложи вето върху сделката за покупка на осем изтребителя F-16 с мотива, че стратегическите решения, свързани с отбраната и националната сигурност, трябва да се взимат с широк консенсус и подкрепа.

На 26 юли 2019 г., в парламента бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху четирите закона за придобиване на изтребителя F-16 от САЩ.

На 13 януари 2020 г. започна обучението на български военни пилоти, които ще летят на изтребителя F-16. Те ще преминат тренировки първо на учебния самолет L-39 ZA. Продължителността на обучението им е три години.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм