Камарата на представителите на САЩ одобри в четвъртък закон, който ще създаде нова пречка пред плановете на президента Джо Байдън за продажба на изтребители F-16 на Турция, съобщава агенция Ройтерс.

Камарата на представителите одобри мярката, предложена от Франк Палоун и Крис Папас от Демократическата партия, като поправка към годишния Закон за националната отбрана, с 244 срещу 179 гласа. 

Сухопътният компонент на НАТО ще може да преминава и пребивава у нас, реши МС

Поправката ще забрани на Съединените щати да продадат или прехвърлят самолетите на Турция, освен ако администрацията не удостовери, че това е от съществено значение за националната сигурност на САЩ и не включи описание на предприети конкретни стъпки, които да гарантират, че самолетите няма да бъдат използвани за многократни неразрешени прелитания над Гърция.

САЩ отлагат доставките на F-16 за България

Сенатът също трябва да одобри своя версия на закона за националната отбрана. След това законодателите трябва да постигнат компромисен вариант на законодателството, което разрешава над 800 млрд. долара разходи за отбрана, преди да гласуват отново за това по-късно тази година, пояснява агенцията.

Много американски законодатели се разгневиха на Анкара след придобиването през 2019 г. на система за противоракетна отбрана руско производство, което предизвика американски санкции, както и отстраняването на Турция от програмата за изтребители F-35, припомня Ройтерс.

Все по-авторитарното управление на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и подкопаването на свободите на журналисти, адвокати и правозащитници също накараха мнозина във Вашингтон да се обявят против продажбата на оръжия на Турция.