60 експоната от колекция  KESAURI с гоблени, скулптури, литографии и серии с портфолиа – всички оригинални творби на Салвадор Дали - ще бъдат изложени от 3 декември т.г. до 2 април 2023 г. в Перущица. 

В изложбата "Неочакваният Дали" са включени  и ситопечат на коприна от поредицата "Алхимията на философите", (1975)", „Сюрреалистични цветя ", "Стенен календар 1965 за Manifattura Ceramica Pozzi", серия медали "XXIII-та ОЛИМПИАДА/ЛОС АНДЖЕЛИС 1984", керамика "Завладяването на Космоса II" и рисунки върху порцелан от серия "Седемте изкуства". 

Салвадор Дали е световноизвестен испански художник на сюрреализма, скулптор, режисьор и писател. Изложбата, която ще бъде наредена в Картинна галерия „Даново училище“ в Перущица,  откроява основните ключови аспекти в творчеството му. Целта на експозицията е да помогне на публиката да разбере как Дали материализира своите възгледи на специфичния си художествен език под формата на изображения, които често приемат нереален аспект, но ясно се усещат от зрителя. Отвъд това, което вижда окото,  винаги съществува широк спектър от нещо неописуемо, но много по-важно от наблюдаваното. Този пъзел и мистерия ни привлича и принуждава да се замислим върху основните житейски въпроси. Картините му илюстрират неговите теории и идеи. За него е важно да не представя това, което виждаме, а това, което чувстваме и мислим, вероятно без да го осъзнаваме. 

"Мисля, че сега сме в Средновековието, но денят за Ренесанса ще дойде…" е казвал Салвадор Дали, който става известен в цял свят, още на 24 години, с картината си „Кошница с хляб“, изложена на Международната изложба Карнеги (Carnegie International Exposition) в Питсбърг, Пенсилвания. Тази негова творба е пример и за съвсем нов стил в изкуството. Тя е почти фотореалистична. От този момент картините му започват да притежават сюрреалистично внушение, показвайки не толкова реалния, колкото собствения му вътрешен свят. Салвадор Дали е интелектуален художник. Обичайки всички нови открития в науката и технологиите и благодарение на таланта си, той   успява чрез начина си на живот и изкуството си да отвори нови хоризонти за човешката мисъл.

Автографът на Салвадор Дали върху картините е общоприето доказателство за авторство на произведенията и е защитен от всички съществуващи закони за авторското право. За изложбата се предлага уникалният и иновативен аудио гид, специално създаден за безопасността срещу COVID19.

Куратори са Василий Кесаури и Александър Кесаури.

Изложбата „Неочакваният Дали“ е продуцирана и организирана от Исторически музей  Перущица в партньорство с Art Expo SIA (Латвия) и колекция KESAURI (Франция). Тя ще бъде открита от доц. д-р Веселина Вачкова, директор на музея и Светлозар Чавдаров, директор на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“. 

*Колекцията  на семейство KESAURI се състои от произведения на известни художници, които определят развитието на модерното изкуство от Ренесанса до наши дни. Творби от нея редовно се излагат в държавните музеи и галерии на страните от Европейския съюз под формата на самостоятелни изложби. В периода от 2013 г. до началото на 2019 г. са организирани 66 изложби. Семейство Кесаури, които са родом от Грузия и живеят във Франция, притежават богата колекция от оригинали. Гостуването на творбите в Перущица е част от проект на собствениците  за организиране на изложби в малки градове в Европа.  Основният смисъл на проекта е да се даде възможност на публиката да се запознае с най-ярките и значими произведения, които определят цялостното развитие на модерното изкуство.