Активистът на „Продължаваме Промяната” Пламен Пенев остава постоянно зад решетките, след като Варненският апелативен съд потвърди мярката му неотклонеие „задържане под стража”.

33-годишният мъж бе арестуван преди седмица, след като в бивша птицеферма в село Млада гвардия бе разкрита високотехнологична наркооранжерия. От нея бяха иззети над 900 растения от рода на конопа и над 2 килограма марихуана. Съща така бе открито и откраднато „Порше 911“. От партията се разграничиха от своя член след задържането му.

Защитата на Пенев заяви пред съда, че той е съдействал на разследващите и има дете и съпруга, за които се грижи. От прокуратурата изтъкнаха, че мъжът се е опитал да унищожи телефона си, за да предпази съучастниците си. Според държавното обвинение големите количества наркотици показват, че престъпната дейност е организирана и едва ли е развивана самостоятелно.

Според съда личността на Пенев разкрива рискове да извърши друго престъпление, както и да възпрепятства наказателното производство. Магистратите изтъкнаха, че доводът за семейното му положение не е основателен, защото то не е попречило на широко мащабната и изключително обществено опасна дейност.

Съдът остави зад решетките още трима наркодилъри. 18-годишният Александър И. бе задържан на 15 септември, след като пред училище продал марихуана на ученик. В жилището, в което живеел с 24-годишния Страхил И., бяха открити над 28 грама трева.

34-годишният Андреян Й. е в ареста от края на месец юли, когато бе спипан с над 18 грама метаамфетамин и различни видове прекурсори.

Всички определения на съда са окончателни и не подлежат на обжалване.