Държавите - членки на НАТО, решиха да намалят зависимостта си от Китай и други "авторитарни режими". Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след срещата на външните министри на Алианса в Букурещ.

"Днес министрите разгледаха амбициозното военно развитие на Китай, неговия технологичен пробив и нарастващата хибридна и кибернетична активност", заяви Столтенберг. „НАТО е европейски и северноамерикански алианс, но предизвикателствата, пред които сме изправени, са глобални. Не гледаме на Китай като на противник и възнамеряваме да продължим да си сътрудничим с него в областите, в които това е в наш интерес", заяви генералният секретар.

Виновни ли са САЩ за провалите в Европа?

Той подчерта, че НАТО възнамерява да "излъчи единна позиция" по отношение на конфликта в Украйна.

Столтенберг заяви, че конфликтът в Украйна "трябва да доведе до преоценка на зависимостта на НАТО от авторитарни режими, не на последно място от Китай, по отношение на веригите за доставки, технологиите и инфраструктурата".

"Разбира се, ще продължим да търгуваме и да се ангажираме икономически с Китай, но трябва да сме наясно със зависимостите си, да намалим уязвимостта си и да управляваме рисковете си", подчерта Столтенберг.

НАТО: Всяка атака срещу съюзниците ще бъде посрещната с единен и решителен отговор

Той добави, че страните от НАТО също така са потвърдили намерението си да запазят технологичното си превъзходство и да разширят партньорствата си със страните от Индо-тихоокеанския регион.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм