Съюзниците от НАТО с пълна подкрепа за Украйна за членството й в Пакта, но без официална покана за присъединяване. Това става ясно от приетото комюнике на лидерите на 32-те страни-членки на Алианса. Киев ще получи и нова финансова подкрепа в размер на 40 млрд. евро.

В комюникето е повторен и предишният текст, според който Украйна ще получи официална покана за присъединяване, „когато съюзниците се съгласят и бъдат изпълнени условията“.

Ами Китай?

Страните се ангажират да подкрепят Украйна по "необратимия път" на интеграцията, а от друга страна призоват Китай да прекрати всякаква подкрепа за военните усилия на Русия срещу Киев, се казва още в текста. Критики към Пекин отправи и самият генерален секретар Йенс Столтенберг, който пък официално предава щафетата на бившия нидерландски премиер Марк Рюте.

Китай, според лидерите от НАТО, се е превърнал в решаващ помощник на военните усилия на Русия в Украйна и Пекин продължава да поставя системни предизвикателства пред Европа и общата сигурност, се посочва в проекта на комюникето.

Друго основно решение е, че „на пауза“ обаче се оставя идеята за многогодишна перспектива за финансова помощ за Киев.

Служебният премиер Димитър Главчев, който представлява страната ни на срещата, се срещна с президента на САЩ Джо Байдън. Американският лидер е оценил високо ролята на България на източния фланг на Алианса, се посочва в информация от правителствената пресслужба.

Главчев коментира, че съюзниците от НАТО ще предоставят средства пропорционално на своя брутен вътрешен продукт.

Унгария, която е против военната помощ за Украйна, получи право да не дава такава.