НАТО изпрати рекордните 40 самолета и хеликоптери за гасене на пожари в Гърция, за да помогне на страната в борбата с горските пожари, съобщиха от алианса.

Сред 40-те въздухоплавателни средства, предоставени от Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване (NSPA), са 29 хеликоптера за гасене на пожари и за първи път в историята 11 самолета за гасене на пожари, съобщи „Евронюз“.

Взрив в склад за боеприпаси подпали пожар в гора близо до Берлин

Това е 11-та поредна година, в която NSPA доставя противопожарни самолети на Гърция.

Различните летателни апарати трябва да бъдат разположени на 20 различни стратегически места в Гърция, за да се намали времето между зареждането с гориво и поредните опити за гасенене на пожар.

"Мисиите за гасене на пожари от въздуха са едни от най-сложните в авиацията, тъй като екипажите трябва да се справят с четирите класически елемента - вода, земя, огън и въздух", заяви в изявление подполковник Панайотис Филис, кариерен пилот в гръцките военновъздушни сили, а сега член на Съюзното военновъздушно командване, като се определи като "благодарен" за помощта на NSPA.

Голям пожар бушува в болница в Истанбул, евакуират болните

Това е допълнение към помощта, предоставена от Координационния център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации (ERCC), който тази година за първи път предислоцира 204 пожарникари от други държави - членки на ЕС, в Гърция.

Резервът от 12 противопожарни самолета на ERCC, които също са предоставени назаем от държавите-членки, в момента е разположен в други европейски държави, които се борят с горските пожари, включително Албания, Португалия, Испания, Франция, Чешката република и Словения.

До 30 юли в целия ЕС вече са изгорели близо 600 000 хектара от горски пожари, сочат данни от Европейската информационна система за горските пожари (EFFIS).

Зачестяват пожарите в необитавани селски имоти

Това е вторият най-голям брой, наблюдаван за която и да е година от началото на записите през 2006 г., след 2017 г., когато близо един милион хектара бяха превърнати в пепел.

Горещите вълни, които се появяват все по-често и стават все по-тежки в цяла Европа поради изменението на климата, подхранват горските пожари. Условията на засушаване, които засягат около половината от територията на ЕС, също улесняват разпространението им. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм