Горски пожар се разрази рано тази сутрин в местността Грюневалд между Берлин и Потссам, се казва в публикувано в Twitter съобщение на оперативната служба в Берлин.

Пожарът е причинен от детонация на склад, където полицията складира боеприпаси за утилизация или унищожаване чрез контролиран взрив. Най-често там биват унищожавани невзривени и открити по време на строителни работи снаряди от периода на войната. Там се складират и конфискуваните фалшиви фойерверки.

Засега не е ясно какво е предизвикало взрива.

„Намираме се на един километър от пожара", казва пред NTV говорителят на противопожарната служба Томас Кирхщайн.

Ситуацията там остава трудна заради възможни повторни експлозии.

„Пожарът се разпространява бързо. Все още е опасно за живота да се приближите до мястото на пожара, на заден план все още се чуват силни експлозии", добави той. Противопожарната служба работи координирано с други ведомства и организации, а за получаването на информация се използват дронове.

Според Кирхщайн, пожарът е изпепелил 1,5 ха гора, но няма опасност за жилищните сгради. Все пак се препоръчва жителите на намиращите се наблизо райони да не отварят прозорците и да изключат климатиците. Затворена е временно жп линията, както и магистралата между Берлин и Потстдам. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм