Закърмени и отгледани с каузата на ДПС за нас е тежко да виждаме как ценностите на партията ни са поставени на карта. Няма да се поддадем на опитите за раздор и зрелища. Това заявяват от Младежкото ДПС в официалната си Facebook страница. 

В публикацията се цитира изявление на почетния председател на ДПС Ахмед Доган: “Каузата на ДПС е твърде голяма, за да си позволим лукса да се борим помежду си и да спъваме развитието на младите хора да живеят по-свободни в един по-добър свят, който те имат куража да изградят за себе си”. 

В последните дни ставаме свидетели на чертаене на разделителни линии, вместо призиви за единство и заедност. Това са тревожни събития за Движението за права и свободи, добавят от Младежкото ДПС.

От младежката организация на Движението призовават за разум, сплотеност и единство. Подкрепяме единството и заедността на партията и заставаме категорично зад почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, се посочва още в публикацията.  

Припомняме, че в петък съпредседателят на ДПС Делян Пеевски обяви, че темата за разцеплението в ДПС „не стои на дневен ред“ без да навлиза в конкретика и допълни:

"ДПС е втора партия, много сериозна организация. Надявам се, че колегите са разумни. Няма да позволя на проруските партии да се гаврят с нашите хора, което опитаха днес. Нашите хора не са втора класа, те са първа класа, и ще направя каквото трябва, за да никой да не си позволява да им говори така. Проруските партии, в лицето на "Възраждане", днес, това е много опасно. Да не си го позволяват никога". 

В петък в ефира на Дарик дългогодишният депутат от ДПС, който преди дни бе изключен от парламентарната група на партията Рамадан Аталай, коментира разрива в отношенията между почетния председател на „Движението за права и свободи“ Ахмед Доган и съпредседателя му Делян Пеевски. Аталай заяви, че границата вече е прекрачена:

„Трябва да знаете, че границата вече  е прекрачена с опитите от последните дни да налага на народните представители да не се реши предложението на почетния ни председател и да накараш около 30 народни представители да не послушат мнението на г-н Ахмед Доган аргументирано. Мисля, че и внушенията, които се пускат след това раздвояват и политически среди, и нашите активисти. Г-н Доган мисля, че в един удобен момент ще излезе с позиция и това няма да е много далече“, каза Аталай в предаването „Без претенции“. 

От думите на Аталай стана ясно още, че допреди четири години Доган принудително е бил затворен в сараите си и не му е било позволявано да излиза дори на погребенията на своите близки с предупреждението, че има опасност за живота му. Имал е охрана от НСО, която е била свалена преди четири години.

“Когато ситуацията е тежка около ДПС, значи и в държавата нещата не вървят. Той (Доган - бел. ред.) е един от онези държавници, които винаги е бил загрижен за държавата. Бъдете убедени, че решенията които ще вземе, свързани с ДПС, ще бъдат и в полза на държавата”, каза Аталай.