Майкъл Тисиус, на 42 години, бе екзекутиран чрез смъртоносна инжекция в щатски затвор в Мисури във вторник вечерта. Тисиус получава смъртна присъда през 2010 г. за убийството на двама заместник-шерифа в неуспешен опит да освободи бивш съкилийник.

Той е 12-ият човек, екзекутиран в САЩ тази година, съобщава Би Би Си.

АКФ: За 6 години има само една присъда за корупция - на Десислава Иванчева

Републиканският губернатор на Мисури Майк Парсън е отхвърлил молбата за помилване на Тисиус. Обжалването в последния момент за отлагане на екзекуцията пред Върховния съд на САЩ също е било неуспешно. Според прокурорите тогава 19-годишният младеж се е появил в затвора на окръг Рандолф през 2000 г. с Трейси Булингтън, приятелката на бившия му съкилийник Рой Ванс.

След това Тисиус вади пистолет и застрелва заместник-шерифите Джейсън Актън и Леон Егли, които са невъоръжени. Въпреки това той и Булингтън не успяват да намерят ключовете от килията на Ванс и бягат. Те са заловени на следващия ден, след като колата им се разваля. В крайна сметка Булингтън и Ванс са осъдени на доживотен затвор.

Съдят братя за убийство във варненско село

Адвокатите на Тисиус твърдят, че той трябва да бъде пощаден от смъртното наказание, тъй като е бил на 19 години по време на убийствата и е страдал от психично заболяване. Шестима бивши съдебни заседатели сред 12-те, които са гласували единодушно за препоръчване на смъртното наказание, също казват в клетвени декларации, че предпочитат доживотния затвор вместо смъртното наказание.

Врачанският окръжен съд наложи ефективно наказание на мъж, предизвикал катастрофа с двама загинали и един пострадал

Губернаторът Парсън обаче отхвърля молбата за помилване, подчертавайки, че на Тисиус е бил осигурен „надлежен процес и справедливо производство“ за „бруталните убийства“. В последно писмено изявление Тисиус изразява "вечно разкаяние" на семействата на мъжете, които е убил.

„Съжалявам. И не защото това е краят ми. А защото наистина съжалявам.“

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм