Най-малко петима души са загинали, след като бяха намушкани от въоръжен нападател в търговски център в Сидни, Австралия, съобщават световните агенции. Осем души са били откарани в болница със сериозни наранявания, сред които едно дете. Мотивите за нападението все още се изясняват.

Полицията е евакуирала посетителите на търговския център Уестфийлд в центъра на Сидни, където е било извършено нападение с хладно оръжие.

Помощник-комисарят Антъни Кук потвърди, че нападателят е бил застрелян от намиращ се наблизо полицай, който е бил сам. „Тя се изправи срещу нарушителя, който се беше стигнал до пето ниво на мола. Той се обърнал, погледнал към нея и е вдигнал ножа. Тя е стреляла с огнестрелно оръжие и лицето е починало“, съобщи той.

Полицията обяви, че не изключва тероризмът да е водещ мотив в разигралата се трагедия. Рийс Кършоу, комисар на австралийската федерална полиция, каза, че е „твърде рано да се определи мотив“ и предупреди, че би било „безполезно да се спекулира“ на този етап.

Записи от охранителни камери, излъчени от местни медии, показват мъж, който тича из търговския център с голям нож и ранява хора. Свидетели на място разказват, че мъжът е бил в мола, след което е излязъл и се е върнал с оръжието.