Най-малко 973 души са ранените при земетресението в северозападната част на Иран, поне трима са загинали, предаде иранската информационна агенция Тасним. Агенцията се позовава на съобщение, направено от службата за извънредни ситуации на иранската провинция Западен Азербайджан, съобщават от БГНЕС.

Още двама участника в протестите в Иран бяха екзекутирани

Според представител на службата 973 ранени от земетресението край град Хой са изпратени в болници и медицински центрове в Западен Азербайджан. Близо 858 души от тях са изпратени в градската болница на Хой, а останалите са насочени към други болници и медицински пунктове в провинцията.

По-рано иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди съобщи, че за настаняване на пострадалите в град Хой е бил създаден временен лагер.

Иран освободи предсрочно 975 жени по повод Деня на майката

Вахиди отбеляза, че представители на иранския Червен полумесец, служители на антикризисното ведомство и експерти по оценка на щетите са пристигнали в Западен Азербайджан.

По данни на местните власти 75 експерти по жилищния фонд са изпратени да направят оценка на щетите. Първоначално те ще се насочат към 26 села в района на земетресението, допълва агенция Тасним.

„Молех ги поне да не ме изнасилват“: Иранка разказва за изтезанията по време на разпитите

Земетресението с магнитуд 5,9 разтърси снощи северозападната част на Иран. Епицентърът на подземните трусове с дълбочина 43 км е бил на около 23 км югоизточно от град Хой, където живеят близо 175 000 души.

Снимки: BGNES и twitter Iran News Update

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм