Делфини стават жертва на военните действия заради войната в Украйна, която се води в северната част на Черно Море. До този момент най-малко 3 хиляди животни са загинали. Това написа в своя Фейсбук профил ръководителят на отдел „Изследвания“ в Национален природен парк „Тузловски лимани“ в Украйна проф. Иван Русев.

Като причина той смята, че мощните сонари на военните кораби, както и подводните експлозии унищожават деликатната навигационна система на делфините.

Кампания в подкрепа на делфините

След като ослепеят, те не се хранят, остават гладни, а това води до слабост на техните организми, както и до инфекциозни заболявания.

Пред „Дневник“ той уточнява, че в момента могат да се изследват само 2-3% от черноморското крайбрежие на Украйна, което означава, че броят на мъртвите животни най-вероятно е много по-голям.

Невиждана миграция и много мъртви делфини по българското Черноморие

Русев е преброил повече от 200 бомби, които са попаднали в лагуните, разрушавайки местообитанията на водни птици като авокади и къдроглави пеликани по време на критичните периоди на миграция и гнездене. „Обикновено имаме между 1000 и 1500 бели пеликана, които мигрират от Африка, казва той. Сега те са само 300.“

Според екоактивиста Атанас Русев от сдружението "Да спасим Корал" от официалната статистика на районните инспекции за опазване на околната среда през последните три месеца на българските брегове са били изхвърлени около 100 мъртви делфина.

Броят на делфините в Черно море продължава да намалява

„Тази цифра вероятно трябва да бъде умножена по 3, каза Русев, такава е обикновено закономерността.“

По негови думи обаче събирането на статистически данни за мъртвите делфини по нашите брегове няма особен смисъл, тъй като само 1 и 5% от случаите достигат до нашите брегове заради морски течения.

Още в началото на юни публикации, провокирани от новините за екологични последици на войната в Украйна, се появиха и в редица британски и американски издания.

Топ 10 на най-добрите дестинации за гмуркане през 2022 година (снимки)

Пред Guardian Олександър Краснолуцки, заместник-министър по опазването на околната среда и природните ресурси на Украйна, казва, че почти 400 хил. хектара и 14 обекта във влажните зони на Украйна по крайбрежието и долното течение на река Днепър, които според ЮНЕСКО имат международно значение, също са застрашени.

Според Краснолуцки щетите, нанесени на природата в южната част на Украйна, вече се оценяват на милиарди долари, но опасенията, че най-лошото предстои имат прецедент.

Пакистански спасители търсят застрашени „слепи“ делфини, изгубени в канали

Според Вира Пориева, която координира работна група, събираща доказателства за военни престъпления срещу водните басейни, Украйна е решена да търси отговорност за всички тези щети. Сега тя е член на по-широка група, подготвяща екологично съдебно дирене срещу Русия. „Теоретично Международният наказателен съд може да преследва умишлени нападения, които съзнателно причиняват "широко разпространени, дългосрочни и сериозни щети на природната среда“, казва тя.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм