На какво се дължи дръзкото поведение на тийнейджърите?

Агресията между децата в училище, модата с екстремните селфита и дишането на райски газ, автомобилните състезания между млади неправоспособни водачи, провокативните видеа и др. подобни поведения, са инфантилни прояви, които не  водят до градивност в развитието на тийнейджърите. Те са плод на инстинкта за оцеляване, който действа чрез конформизма. Затова, да „правя това, което всички правят“, се смята за най-безопасно от децата в ученическа възраст. Всички тези актуални проблеми на децата са грешки на родителите и ясен знак, че няма доверие в семейството, твърди психотерапевтът Иво Величков. Употребата на всякакви наркотични вещества също действа силно деструктивно и ако няма осъзнаване, тези млади хора се превръщат в инфантилни възрастни. В предаването „Шифърът на тялото“ по Дарик Величков обясни, че поведението на децата ни и характерът, който проявяват, са проекция на това, което виждат вкъщи или сред близките си.

Всяко дете може да се справи с агресията в училище и с всеки един проблем, ако има здравословна семейна среда. Когато децата преживяват някаква травма, е много важно какво възпитание, подкрепа и разбиране получават в дома си.  Ако родителите са абдикирали от възпитанието на децата си, трябва да са наясно, че учителите нямат много инструменти за реакция, смята експертът.

„Изборът да се водят децата на психолог, не е решение, защото  за децата няма терапия“.

Според него водещи при изграждане характера на децата са възпитанието и личния пример. „Когато има доверие между всички в семейството, когато има споделяне, никой няма нужда от психолог.  Критерият дали едно семейство функционира правилно, е именно доверието между всички в него.“

Тийнейджърите могат да бъдат съзидателни, ако знаят кое е важно за тях, коя е тяхната среда, кои са силните и слабите им страни, кои са истинските им приятели, както и че могат да се доверят на родителите си.

Според Иво Величков, колкото повече институции се занимават с проблемите при децата и подрастващите, толкова  безотговорността е по-голяма и хаосът нараства, защото обикновено „между два закона има една вратичка, между 3 закона има 2 вратички“.

Неопределеността в самоопределянето… Кой „бърка“ в главите на децата ни?

През последните години се наблюдава и друга мода сред момичетата в ученическа възраст, която, според експертите, се налага тенденциозно. Все по-често тийнейджърките избират да си имат гаджета момичета и това ново явление поставя редица въпроси.

 Децата усещат, че нещо в този свят не е наред и това явление е вид бунт, който се дължи на неопределеността в самоопределянето им. Това обясни в аудиосериала „Шифърът на тялото“ по Дарик радио психотерапевтът Иво Величков, в отговор на няколко запитвания до предаването от родители на момичета в ученическа възраст и преподаватели от елитни училища в Пловдив.

Според него ултралибералният режим днес е супер стресиращ за хората и особено за младите, които са поставени пред решението „оправяй се сам".  Хаосът в главите на децата е голям и те имат различни търсения.

Te чуват онзи глас, който най-силно пищи. Затова има провокирани тенденции и поведения, обяснява психотерапевтът.

Родители и преподаватели са изправени пред ново предизвикателство – да преценят кое поведение е следствие на осъзнат избор и полова зрялост  и кога младите хора са жертва на манипулации и „модни тенденции“. Факт е, че много от тях смятат временните си влечения към същия пол за нормални, плод на любопитство или водени именно от инстинкта за оцеляване, който действа чрез конформизма.

Причините за това явление при всяко момиче са индивидуални и няма единно решение, но е приемливо да следваме универсалните принципи и да заложим на превенцията и възпитанието на децата си. Според Иво Величков, когато тръгнем да се справяме с подобна ситуация, това означава, че вече много сме пропуснали. По отношение на дебатите, свързани с Истанбулската конвенция, неговата позиция е, че това е опит да бъде наложен "зловещ морален диктат".

Имаме нужда да търсим опора в народните традиции и ценностите ни, а те в момента са "изхвърлени на боклука". Моралът не е написан кодекс, но за да не ни се стовари голямата вина за децата ни, трябва да разпознаваме границите, които са безопасни за нас и за другите. Границите, които карат нас и другите около нас да се чувстват добре.

Ако ние не покажем на децата тези граници - светът ще им ги покаже, категоричен е председателят на УС на БАХ Иво Величков.

***

Предизвикателство №3, март 2023 г.

Предизвикателството към слушателите на Дарик радио  в третия епизод на "Шифърът на тялото" е: Доверете нещо на близките си вкъщи, за да ви се доверят и те.

Още по темата за актуалните проблеми на децата ни днес, може да чуете в еп. 3 на аудиосериала "Шифърът на тялото" с участието на Иво Величков на darik.bg и в страницата на Дарик във Фейсбук.

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров