Баварската държавна полиция съобщи, че съкровище от древни келтски монети е било откраднато от музей в Южна Германия. Обирът е извършен във вторник вечерта в музей в Манхинг, град близо до Мюнхен пишат от CNN.

Датиращи от около 100 г. пр.н.е., златните монети са открити през 1999 г. в голямо келтско селище наблизо. Артефактите тежат общо 4 килограма и представляват най-голямото съкровище от келтско злато, открито през 20-ти век. Монетите струват "няколко милиона" евро, по данни на полицията.

Златни монети, скрити през VII век, откриха в Израел

Според изявление на полицията, извършителите са имали достъп до изложбена зала, където са били изложени артефактите. Те са разбили витрина, съдържаща 483 монети.

Германският вестник Süddeutsche Zeitung съобщи, че е имало смущения в интернет и телефонните услуги в района по време на обира. Музеят е останал затворен в сряда.

Някога едно от най-големите келтски селища в Централна Европа, Манхинг бил окупиран от 200 г. пр.н.е. По-късно прераства в голямо селище, оградено с дървени стени и камък.

50 години от откриването на Варненското златно съкровище

Мястото е почти унищожено от строителството на военно летище през 30-те години на миналия век. Но разкопки, извършени след края Втората световна война, разкриват планирани улици, редици от сгради и търговия с монети, сечени на място. Според музея досега са разкопани само около 7% от селището.

Министърът на науката и изкуството на Бавария - Маркус Блуме, описа кражбата във вторник като "катастрофа". “Трябва да се направи всичко възможно, за да се намерят виновниците и те да бъдат наказани с цялата строгост на закона“, написа той в Туитър. “Едно е ясно: който краде изкуство, вреди на културата ни.

Откриха съкровищата на испански галеон, потънал преди 350 години

През последните години имаше няколко големи обира в германски музеи, най-големия, от които в историческия Зелен трезор в Дрезден, където маскирани крадци откраднаха 21 безценни артефакта, обсипани с диаманти на стойност най-малко 113 милиона евро през 2019 г. Две години по-рано, огромна златна монета на стойност около 3,7 милиона евро беше открадната посред нощ от музей в столицата Берлин.

Превод: Илина Стоянова

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм