С войната в Украйна Русия се опитва да промени световния ред и да принуди света да работи по нейните правила, коментира в предаването „Без претенции“ дипломатът и бивш министър на външните работи Надежда Нейнски. Тя уточни, че подобна формула би била изключително страшна за България, чиято сигурност може да бъде най-добре защитена в демократични общности като ЕС и НАТО. Нейнски коментира и все по-голямото сближаване на отношенията между Русия, Китай, Северна Корея и Иран, като според нея това е опасно най-вече за Руската федерация.

"Русия се сближава бих казала опасно с Китай, Северна Корея, Иран, но тази опасност грози предимно самата Русия. Тя се поставя в зависимост от Китай и по отношение на снабдяване с военно оборудване, както и по отношение на финансови потоци и търговия. Тази близост с Китай има своята цена и Русия съм сигурна, че си дава сметка, но в период на остра конфронтация с Европейския съюз и със западния свят, тя избира да тръгва по този път, но не е далече времето, в което ще трябва да плати цена на тази своя зависимост от Китай. Със сигурност помощта на Китай не е безплатна, още по-малко Северна Корея или Иран", каза тя.

По думите ѝ примерът с войната в Украйна и примерът с това, което се случи като атентат в Москва, показва, че руските специални служби и силовациите в Русия съвсем не са това, което всички смятаха, че са.

"На базата на това вероятно ще бъдат направени много анализи, но самата Русия се оказа изключително и уязвима по отношение на фундаменталисти и ислямисти, които могат да я вземат под прицел на фона на опитите ѝ да се намесва в Близкия изток и в глобалния Юг", допълни Нейнски.

По повод 20-тата годишнина от приемането на България в НАТО Надежда Нейнски коментира, че това е събитие с голямо и многогодишно геополитическо значение, каквито са и пълното приемане на страната в Шенген и Еврозоната. По думите ѝ България се намира в много ключов момент, в който трябва да се довършват тези два много важни и стартирали приоритета, а задача на политиците е да формират обществените нагласи в тази посока.

За част от хората Еврозоната има онази абстрактност, която навремето имаше НАТО. Тоест те знаят, че е важн, знаят, че по същество това по някакъв начин, често пъти неясен за тях, ще помогне на държавата. Но понеже цялата материя е сведена до финансова и икономическа фактология, не винаги се осмисля значението на на членството в Еврозоната. А когато говорим, че бидейки членки на Европейския съюз, ние отдавна чакаме стандарта ни на живот да се доближи до този на останалите европейски държави, Еврозоната е онзи инструмент, който ще спомогне тази мечта да се превърне в реалност.

Нейнски допълни, че по отношение на пълното приемане на България в Шенген ползите далеч не се изчерпват с по-бързото и безпрепятствено пътуване и уточни, че Шенген ще има не по-малко значение по отношение на репутацията на страната. 

Чуйте и вижте целия разговор от прикачените файлове: