От 17 до 19 май сърцето на България отново ще бие в ритъма на фолклора. Започва 9-тото издание на един от най-големите фестивали в България - „Народен събор Пловдив“.  

Над 4000 гайдари, певци и танцьори от цялата страна ще ни завладеят с автентичния си дух и заразителна енергия в периода от 17 до 19 май, когато парк „Лаута“ ще се превърне в истински рай за любителите на автентичните традиции, завладяващи мелодии и спиращи дъха танци.

Над 4000 гайдари, певци и танцьори от цялата страна си дават среща на „Народен събор Пловдив“ през уикенда

В народните веселби ще се включат Николай Славеев, орк. „Млади тракийци“, формация „Наздравица“, ансамбъл „Тракия“, ансамбъл „Родопа“, „Големите гайди“,  ПостАрт с танцова интерпретация на „Време разделно“, множество ансамбли, танцови и певчески състави, детски градини, училища и много други.

Запазената марка на „Пловдивския събор“ – дългоочакваните големи хоротеки на открито, отново ще бъдат неразделна част от събитието и ще дадат възможност на майсторите на народните танци да покажат уменията си през трите дни.

Над 4000 гайдари, певци и танцьори от цялата страна си дават среща на „Народен събор Пловдив“ през уикендаНад 4000 гайдари, певци и танцьори от цялата страна си дават среща на „Народен събор Пловдив“ през уикенда

И това не е всичко! Освен богатата програма на сцените, фестивалът ще предложи много други забавления – автентични майстори-ковачи ще демонстрират пред гостите тайните на ковашкия занаят, учители по народни инструменти ще предадат опита си на желаещите да пробват тъпан, гайда, кавал или гъдулка. Хайдушки кътове с демонстрации, огромна алея на занаятите, вкусни български ястия и фермерски продукти ще потопят посетителите в магията на българския фолклор.

За децата са предвидени грънчарска работилница, въжен парк, битови детски центрове, и кошара с малки козички, при които могат да влязат.

Дясната лента на бул. „Санкт Петербург“ ще бъде свободна за паркиране. Затова от общината молят шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост. Ще има постоянен видеоконтрол с камери за скорост.

Събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2024 година.  

„Народният събор“ се организира с подкрепата на администрацията на Район „Тракия“, ОД на МВР - Пловдив, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, ОП „Чистота“, ОП „Градини и паркове“, ОП „Организация и контрол на транспорта“, „Общинска охрана“ и Доброволно формирование „Пловдив 112“.