Над 300 гайдари от всички фолклорни области на страната ще участват в IV Национален събор на гайдата „Апостол Кисьов“. Събитието ще се проведе на 24 и 25 юни в с. Стойките, информират читалище „Пробуда-1903“. В програмата на събора, който няма конкурсен характер, са включени изпълнители и на каба, и на джура гайда. Традиционният фестивал на името на основателя на оркестър „100 каба гайди“ Апостол Кисьов се провежда в неговото родно място. 

Индивидуални, камерни и оркестрови изпълнения на гайда ще звучат на четвъртото издание на Националния събор.  Сред изпълнителите са гайдарските формации  „101 каба гайди“, детски гайдарски състав „Апостол Кисьов“ – Смолян,  „Делю Хайдутин“, „Тъпани и гайди“, „Еподай“, „Войводите“, „Николай Хайтов“, „Страхил Войвода“ и др.

В програмата на събора на гайдата е  включена кръгла маса, на която ще се дискутират темите: предизвикателства пред гайдарското изкуство в съвремието ни; запазване стила и спецификата на музициране, характерни за всяка фолклорна област в България; облекло и сценично поведение. През втория ден на фестивала ще се организират школи за обучение на гайдаджии – мераклии.