Близо 350 гайдари от цялата страна ще участват в третото издание на Националния фолклорен събор „Апостол Кисьов“ тази събота и неделя в с. Стойките, информира кметът на родопското село Дафина Кехайова. По време на събора ще се открие обществена музейна колекция „Гайдата – древна и вечна“.  Стойките е знаково място за родопската гайда не само като родно село на основателя на оркестър „100 каба гайди“ Апостол Кисьов, а и с родените тук множество известни гайдари. Организатори на събора са Министерството на културата, Община Смолян и читалище „Пробуда – 1903“ в Стойките.

Гайдарският фестивал започва от 11 часа на 25 юни с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостол Кисьов. От 11:30 часа е откриването на музейната сбирка, която се помещава в читалището в селото. Дефиле на гайдари и участници в надсвирването ще премине до местността Потока, където ще се състои съборът.  Представянето на гайдарите няма конкурсен характер, всички  изпълнители ще получат дипломи за участие.  През първия фестивален ден ще се проведе кръгла маса „Методика на преподаване на българска гайда“. В съборното селище са обособени две шатри, в които известни родопски гайдари ще дават уроци по гайда на начинаещи. 

На съборната сцена ще се представи с концерт ансамбъл „Родопа“, както и съставът за автентичен фолклор на домакините от Стойките.  Ансамбъл „Борика“, който също е създаден от Апостол Кисьов е с участието на музиканти от 3 до 90-годишна възраст, допълват от кметството.