Над 1 милион души излязоха по улиците на френските градове, за да протестират срещу пенсионните реформи, съобщи френското министерство на вътрешните работи, цитирано от "Си Ен Ен".

Снимка: Getty Images

Работниците в различни сектори - транспорт, енергетика, образование и други - се противопоставиха на увеличаването на пенсионната възраст на 64 години. Стачката доведе до смущения в графика на железопътния транспорт, линиите на метрото и градския транспорт, както и на летищата.

Германската полиция задържа Грета Тунберг заради екопротести край въглищна мина

Според синдикатите във Франция по улиците на цяла страна са излезли над 2 милиона души. Омръзнало ни е от инфлацията, условията на труд и пенсиите, затова смятаме, че ще се присъединят още хора към нас, каза един от протестиращите.

Снимка: Getty Images

"Ние сме тук, защото знаем, че една четвърт от най-бедните умират на 62 години, а искат възрастта за пенсиониране да стане 65 години – това няма смисъл. Ние, младите хора, ще бъдем първите, които ще усетят въздействието, защото ще е трудно да си намерим работа.  Е, това означава повече безработица за нас."

Протест в защита на енергийната сигурност се проведе в София

Полицията използва сълзотворен газ, а маскирани хора с качулки хвърляха предмети по органите на реда и витрините на магазините. Според един от протестиращите трябва да се увеличат заплатите и пенсиите, а не възрастта за пенсиониране.

Снимка: Getty Images

"Тук съм, защото децата ми работят в социалния сектор.  Няма са само физическа работа, това е интелектуална.  Те извършват дейности с деца с увреждания.  Това влияе на нервите и психическото им състояние и наистина е твърде трудно да издържат.  И на 64 години не ги виждам да работят в тези условия", каза друг протестиращ.

„Молех ги поне да не ме изнасилват“: Иранка разказва за изтезанията по време на разпитите

Според плановете на френското правителство възрастовата граница за пенсиониране постепенно ще се измества от 62 на 64 години, като този процес ще продължи до 2030 г.

Снимка: Getty Images

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм