Националната банка на Беларус включи китайския юан в кошницата от чуждестранни валути, въз основа на която се определя обменният курс на белоруската рубла, съобщиха от банката, предаде БГНЕС.

За първи път от две десетилетия: 1 евро е 1 долар

"Управителният съвет на Националната банка взе решение да включи китайския юан в списъка на валутите, включени в кошницата от чуждестранни валути от 15 юли 2022 г., и да определи следните нива на валутата при изчисляване на цената на кошницата: за руската рубла - 50%, за щатския долар - 30%, за еврото - 10%, за китайския юан - 10%", се казва в изявлението.

Решението беше повлияно от промените в структурата на външноикономическите потоци и обемите на търговия с тези валути на Белоруската валутна и фондова борса през 2022 г.

Предвид включването на китайския юан в кошницата от чуждестранни валути, официалният курс на белоруската рубла към китайския юан, както и към щатския долар, еврото и руската рубла, ще се определя на базата на търговията на Белоруската валутна и фондова борса.

Понастоящем делът на руската рубла във валутната кошница е 50%, на щатския долар - 30%, а на еврото - 20%. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм