От 2021 година може да се въведе наборната военна служба, ако сега държавата започне да работи по темата. Няма да е лесно, но и няма да е толкова скъпо, колкото се опитват да и ни обясняват.

Това заяви пред Дарик радио министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на Втория национален събор на запасното воинство в България, който се провежда днес и утре в Крънската  кория  край Казанлък.  

 Според Каракачанов, „възстановяването на наборната военна служба e абсолютно задължително, тъй като на практика армията няма резерв“. Той уточни, че „ако сега се случи нещо и се наложи да се мобилизират младите хора, между 18 и 30 години, те ще окажат пушечно месо и лесни мишени“.

Според  министъра на отбраната, крайно време е младите хора да бъдат възпитавани в дух и умения, а не на джендъри“.

Министърът  допълни, че използваните досегашни аргументи срещу връщането на наборната казарма „вече не важат“, тъй като много страни от ЕС и наши съдески върнали наборната служба, а в някои никога не ебилаотменяна.

Оптималният  срок за военната наборна служба, според военния министър  е 6-9 месеца, като за жените и момичетата тя е доброволна.

Дори сега да я въведем, сме закъснели,  счита министър Каракачанов.

Той отчете като грешка  политическото решение за премахването на наборната военна служба преди 12 години. Подобна теза преди ден изразиха и от ръководството на Съюза на офицерите исержантите от запаса.

Според Каракачанов, мотивите, с които тогава  било взето това решение, а именно, че  „професионалната армия ще е малка, но добре обучена, добре  платена и добре въоръжена“,  са неверни.

Единственото,  което е постигнато с премахването на казармата е фактът, че армията стана малка, допълни министърът на отбраната.

 Няколко хиляди ветерани от резерва  взеха участие във Втория национален ъъбор на запасното воинство. Сред участниците бе и доайенът на офицерите от запаса  96 годишният капитан Далечно плаване Атанас Илев.

Близо 20 хиляди са запасните в България, отчете в словото си председателят на Съюза на офицерите и сержантите  от запаса генералът от резерва Златан Стойков.

За  приноса и работата  си в Съюза той  бе отличен с почетно златно отличие от Върховният комитет на тракийските дружества.

Форумът на запасните уважиха и представители на различни институции.

 По време на събора бяха демонстрирани различни бойни техники и способности на Българската армия от  воините  от 68 бригада „Специални сили“ и ВВС, както и бойни умения от прабългарската школа „Бага-Тур“.

 Домакин на Третия събор на запасните догодина ще е  Ямбол.

.