Малко над 655 000 лева бюджет на Пловдив ще гласуват на последната си сесия преди местните избори съветниците на града на тепетата. Сумата е с 20% повече от миналогодишната финансова рамка.

Най-голямото финансово перо от бюджета е за образование – близо 330 милиона лева, следват държавни и местни дейности, здравеопазване и социална политика. За капиталови разходи са заделени близо 160 милиона лева, още почти 100 милиона лева се осигуряват от Европа. Предвижда се с парите да се довършат започнатите инфраструктурни обекти.

Бюджетът за чистота възлиза на близо 50 млн. лв., за култура се заделят 12, 5 млн. лв., около 30 млн. лв. са за организация и контрол на транспорта.

Според ДБ, това е бюджет на „много пари и никакви реформаторски политики“.

Пловдивските социалисти също критикуваха финансовата рамка на града. Те са категорични, че това е бюджет, който вече би трябвало да е изпълнен на ¾ , защото до края на годината остават 4 месеца.

„Предлага се финансов план за наливане на пари в нереформирани общински структури, узаконяване на скъпоструващи, забавени ремонти и проекти, както и откровени далавери с общинска собственост“, категорични са в оценката си левите.

Извън бюджета остават отчуждаването на имоти и редица обявени проекти – развитието на новото общинско „Екобус“ за електрически градски транспорт, ремонтът на плувния басейн „Младост“, връзката на бул. „Северен“ с Карловско шосе, за която са заделени много малко средства и други, предупреждават още те.

Не сме сигурни, че поетите ангажименти към изпълнители отговарят напълно на бюджетните прогнози и нищо чудно новият кмет на Община Пловдив да се събуди с огромен дълг, плащанията по който ще надвиши значително заложените 15% от собствените приходи. Напълно вероятно е следващия бюджет да няма остатък за местни дейности, предвид заложените разходи и подводните камъни, които се крият в изпълнението на инфраструктурните проекти – орязването на средства от ЕС, както беше направено с Пречиствателната станция с 9 млн. лева и неразплатени допълнителни разходи, както беше със стадион „Ботев“, казват още БСП Пловдив.

Очаква се дебатите в залата на ОбС днес да са дълги и оспорвани, още повече че в  дневния ред са предвидени и други важни точки за града.