На първо четене Народното събрание прие механизъм за разследване на главния прокурор. Промените в НПК предвиждат съдия от ВКС да има право да заема ролята на прокурор в досъдебни производства срещу главния прокурор.

От Министерски съвет уточниха, че според Европейския съд няма как следовател или прокурор да води такова разследване ефективно, затова тази функция трябва да се поеме от съдия.

Обиди, критики и пластмасови ръце: Трима депутати с наказания от НС (видео)

Като максималният срок за това е 2 години, след което магистратът ще бъде сменен. Депутатите одобриха на първо четене още три законопроекта за промени в НПК.

Милен Матеев от "Продължаваме промяната" обясни, че това е единственият начин за независимо разследване срещу главния прокурор, цитирайки позицията на Европейския съд.

Депутатите обсъдиха промени в НПК. Какво предвиждат те?

От ГЕРБ отпоравиха редица критики към механизма за разследване на главния прокурор. Според Марин Маринов тези промени се правят конкретно за 1 личност и това е нарушение на Конституцията.

От ГЕРБ имат опасения и че някои от текстовете, предложени от Министерски съвет могат да бъдат оспорени от Конституционния съд, не са съгласни и със самия механизъм за разследване на главния прокурор. Въпреки редицата критики от партията на Бойко Борисов все пак одобриха единодушно закона.

Напрежение в Народното събрание заради промените в НПК

Част от останалите приети на първо четене промени в НПК касаят постигане на по-бърз и по-обективен наказателен процес в досъдебната фаза.

От "Възраждане" предлагат разширяване на правото на обвиняемия да обжалва повечето прокурорски актове, а разследващите полицаи да да могат да образуват досъдебно производство. Измененията на Продължаваме промяната предвиждат разследващите органи да могат внасят искане за освидетелстване, за разрешение за претърсване и изземване, както и да имат по-широки възможности за използване на срс-та. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм