Понижението на лихвите в еврозоната няма да повиши инфлацията и няма да забави България по пътя ѝ към валутния съюз. У нас основният проблем е дали политиците имат реалното желание да завършат този процес.  

Това коментира в рубриката Портфейл в ефира на Дарик радио финансистът Николай Ваньов.  

Какви ще са ефектите от понижението на лихвите в еврозоната? 

Ваньов коментира:

"Решението на Европейската централна банка да понижи лихвените проценти преди Федералния резерв на САЩ не беше революционно, а по-скоро еволюционно. Институцията даваше подобни сигнали още от февруари насам. Инфлацията вече устойчиво тръгна надолу, но Кристин Лагард и колегите ѝ все още са притеснени от устойчивия ръст на доходите. По тази причина едва ли ще има следващата стъпка на понижение на лихвите поне до есента". 

Той припомни, че още с встъпването си в длъжност като управител на ЕЦБ Лагард даде заявка, че решенията ще се взимат изцяло на база макроикономическите данни и дотук тя следва точно такава политика. 

Според Николай Ваньов обаче, ЕЦБ не може да си позволи да отвори много "ножицата" спрямо Фед, защото голямото неизвестно - не само за американската, но и за глобалната икономика и политика, са изборите за президент в Съединените щати, които ще се проведат през ноември. 

Четете още в Darik Business Review.

Чуйте целия разговор в прикачения аудио файл.