Служебният министър на външните работи Николай Милков е изпратил предложение до премиера Гълъб Донев за 30%-но увеличение на заплатите на служителите в Министерството на външните работи. Това каза каза зам.-министърът на външните работи и говорител на МВнР Костадин Коджабашев, предаде БГНЕС.

Служителите на МВнР настояват за двойно увеличение на заплатите

"Нагласата на всички е този казус да бъде решен в положителна посока за служителите на министерството. Въпросът е доколко финансовата рамка на държавата на този етап позволява определен процент увеличение на заплатата. А, че такова увеличение е необходимо, това е безспорно", допълни Милков. 

Припомняме, че служителите на външното министерство настояват за двойно увеличение на заплатите си и подобряване на условията на труд. Те излизат на протест на 2 декември, като редица дейности, извършвани от ведомството, ще бъдат засегнати. В момента средното възнаграждение в министерството е 1600 лв. бруто.

Протест на КНСБ: Синдикатите подаряват на депутатите елха

Служителите във ведомството изложиха исканията си пред депутатите от ресорната парламентарна комисия. След заседанието постоянният секретар на Министерство на външните работи Иван Кондов коментира пред журналисти, че за двойно увеличение на възнагражденията са необходими около 30 млн. лв., което е трудно постижимо в настоящата ситуация с държавния бюджет.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм