Международният валутен фонд (МВФ) призова Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ и другите големи централни банки да "поддържат курса" на затягане на паричната политика и да останат бдителни в борбата си срещу инфлацията. Това обяви на брифинг пред медиите говорителката на Фонда Джули Козак, цитирана от Ройтерс, предаде БТА.

Козак каза още, че импулсът на американската инфлацията се е забавил, но остава обезпокоителен.

Кристалина Георгиева изрази увереност, че САЩ ще избегнат дефолт

"Ако инфлацията наистина се окаже по-устойчива от очакваното, тогава може да се наложи УФР да повишава лихвените проценти за по-дълго време", добави тя.

По думите й на 25 юли се очаква МВФ да публикува актуализиран доклад за световните икономически перспективи.

"Виждаме предизвикателства пред световната икономика в средносрочен план и това изисква политически мерки да бъдат предприети сега", препоръча Козак и изрази увереност, че "централните банки трябва да продължат курса на затягане на паричната политика, за да намалят решително инфлацията".

Войната в Украйна стимулира или вреди на руската икономика?

Коментирайки инфлацията в САЩ, говорителката на МВФ каза, че тя се е забавила, но "остава неотложна грижа".

"Нашият съвет остава непроменен, а именно, че УФР ще трябва да запази курса на паричната си политика, за да осигури трайно намаляване на инфлацията", каза още Козак.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм