В днешния епизод на „Музикална история“ отново ще си говорим за хит на „The Everly Brothers“. Този път това е „All I Have To Do Is Dream“, известна още и само като „Dream“.

„Музикална история“ еп. 10: „Bye Bye Love“ на „The Everly Brothers“

Както редовните ни слушатели помнят, „The Everly Brothers“ е момчешки дует, който пее и свири на акустични китари. Като момчета, родени в американския Юг, те са откърмени със смесените влияния на кънтрито и R&B музиката. Така съвсем естествено и те влизат в първата голяма рокендрол вълна от втората половина на 50-те години. И ако не е бил Елвис Пресли, който с хитовете си редовно превзема първата позиция в класациите, а понякога и тези около нея, то доста техни песни са щели да получат това внимание. Доказателството е, че през годините имат общо 26 песни в американската седмична класация за сингли на „Billboard“.

През 1958 година Фил и Дон Евърли работят с композиторите Брайънт (Felice & Boudleaux Bryant), които пишат за тях някои от най-хитовите им песни, включително „Bye Bye Love“, станала вече обект на друг наш епизод. Те пишат за братя Евърли още песни като „Wake Up Little Susie“, „Problems“ и други.

Музикална история еп. 11: “Donna” на Ritchie Valens

Но да се върнем на „Dream“. Будло написва песента буквално за 15 минути, ако се вярва на ревюто от списание „Billboard“. Будло изпраща на Фил демо запис със свое изпълнение на песента и той веднага го харесва. Той и брат му Дон веднага виждат потенциала на песента да стане световен хит и да превземе класациите.

Тук е мястото да кажа, че ако търсите в интернет информация за създаването на песента, има вероятност да попаднете на една доста разпространена легенда. Според нея песента разказва за любовта между Фелис и Будло. Според този мит песента разказва за мечтата на Фелис да има мъж като Будло, какъвто тя е сънувала, още когато била на осем години. Митът е подкрепен с реалната история на тяхното запознанство в хотел в нейния роден град, където тя работи като оператор на асансьор, а той има концерт със своя джаз група. Да, склонни сме да повярваме на историята на запознанството им, но историята на песента няма нищо общо с това. Тя е написана от Будло Брайънт и няма индикации съпругата му да е участвала по какъвто и да е начин. Освен нея, Брайънт пише за двамата братя и още музика.

„All I Have To Do Is Dream“ е записана на 6 март 1958 година в студио „RCA Studio B“ в Нашвил, Тенеси. На една от китарите свири самият Chet Atkins, а на баса е Floyd Chance. За първи път сингълът е издаден на 21 април 1958 година от компанията „Acuff-Rose Music“. На втори юни същата година сингълът успява да направи своеобразен рекорд, като едновременно заема първо място във всички американски чартове за сингли – поп, R&B и кънтри класацията. Във всички тези чартове песента се задържа на челни места през следващите месеци, завършвайки под номер две за цялата година. Сингълът се представя доста добре и във Великобритания, където почти два месеца държи първото място в местния чарт „New Musical Express“. За кратко време сингълът продава над един милион копия.

Музикална история еп. 9: Oh! Carol на Neil Sedaka

Песента е класирана под номер 141 в класацията на списание „Rolling Stone“ с „500-те най-велики песни на всички времена“. Тя влиза във всички останали авторитетни класации, обединяващи най-доброто от съвременната музика.

Колкото до приема от критиката, тя е благосклонна към музиката, но не и към текстовете, говорещи за несподелената любов. В музикалните списания ги определят като постни, даже с леко осъдителен тон упрекват братята, че в текста има сексуални препратки. Но текстовете на песните в този период рядко представляват нещо кой знае какво.

Когато казвам, че музиката на „The Everly Brothers“ повлиява доста на тази от 60-те години, никак не преувеличавам. Едно от доказателствата е Roy Orbison. Той също записва кавър на тази песен през 1963 година, който повлиява доста положително за развитието на неговата кариера. Песента е правена в обработки и от други изпълнители през годините. Сред най-популярните версии са тези на Richard Chamberlain от 1962 г., на Bobbie Gentry и Glen Campbell от 1969 г., на Donny Osmond от 1972 г., и на групата „R.E.M.“ от 1987 г. Самите братя я пеят както самостоятелно, така и в дуети. Пример за това е версията на Phil Everly от 1994 година, която той изпълнява заедно с рокендрол легендата Cliff Richard.

Музикална история еп. 7: „Summertime“

Някои критици сравняват тази песен с „Basement Scene“ на „Deerhunter“. Но общото между двете не е кой знае колко.

„All I Have To Do Is Dream“ е един от шедьоврите на 50-те години. Тя е предвестник на музиката от началото на 60-те и затова някак изпреварва своето време.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм