Лудогорец и ЦСКА продължават да са над останалите отбори в българското първенство. Тази очевидна констатация се базира не само на факта, че двата отбора спечелиха всичките си мачове до първата пауза. “Орлите” и “червените” изиграха по-малко срещи, тъй като някои от вътрешните им ангажименти бяха отложени заради натоварения график в квалификациите на евротурнирите. Присъствието в груповата фаза - съответно в Лига Европа за Лудогорец и в Лигата на конференциите за ЦСКА, доказва, че тези два тима са поне една класа над останалите в Efbet лига.

Ясно е, че спорът за първото място отново ще се води между съперниците от Разград и Борисовата градина. За фаворит естествено все още се възприема Лудогорец и заради тоталната хегемония в последните 10 сезона. Но пък ако се правят шампионски залози в Efbet от betindex смятат, че през този сезон ЦСКА има шанс да сложи край на продължителната серия. Въпреки силния старт на Славия, шансът друг отбор да се намеси в битката за първото място е минимален.

В Разград все още имат предимство

 Като селекция Лудогорец трудно може да бъде настигнат. Шампионите са свикнали да привличат с лекота чуждестранни звезди за високи заплати, каквито нито един друг клуб у нас не може да си позволи в момента. Но през този сезон не “вносна” звезда, а такава с български корени се очертава като лидер на “орлите”. Става дума, разбира се, за Кирил Десподов - по ирония на съдбата най-силният коз в Разград срещу тима от стадион “Българска армия”, където стартира като професионален футболист.

 Шампионите превъзхождаха категорично в двубоя за Суперкупата на България, в който разгромиха ЦСКА с 4:0. Тази гръмка победа все пак едва ли ще натежи чак толкова в хода на сезона, когато “червените” ще имат няколко възможности да вземат реванш. А и в тази среща отборът беше воден от Любослав Пенев - при Стойчо Младенов се очаква да бъде по-различно.

 Първите седмици след завръщането на Екзекутора на Ливърпул на “Армията” наистина дадоха такива надежди на привържениците. Макар и да мина през драматични перипетии, ЦСКА проби до групите на новия турнир - УЕФА Лига на конференциите. Отборът продължи да се подсилва, като привлече и един от най-перспективните нападатели - Калоян Кръстев от Славия. В Борисовата градина през този сезон трупат не само количество, но и качество, което при повече постоянство може да им даде шанс да вървят заедно с Лудогорец в дългия маратон, а защо не и да изпреварят дългогодишния хегемон.

Къде са останалите?

 Трудно някой ще се намеси в този шампионски двубой, но това не означава, че няма кой да създаде проблеми на фаворитите. Вече стана дума за силния старт на Славия, който дава основания да се смята, че през този сезон “белите” ще играят съвсем различна роля от миналия, когато се бореха за оцеляване. Сериозен отпор на ЦСКА даде и Черно море, въпреки че загуби. Левски стартира катастрофално, но със завръщането на Станимир Стоилов постепенно би трябвало да се превърнат в значително по-боеспособен отбор. Берое и Ботев Пловдив също имат потенциал да създадат трудности на кандидатите за титлата. Локомотив Пловдив потегли много зле, но се очаква в хода на сезона “черно-белите” да излязат от кризата и да играят роля, различна от тази на опашка.