Русия има косвени основания да смята, че есемес съобщението „извършено е“ на тогавашния британски премиер Лиз Тръс до държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, се отнася до експлозиите на „Северен поток“. Това заяви директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин.

„Е, имам само косвено потвърждение, за което това (SMS съобщението) дава основания“, каза Наришкин по телевизия „Русия-1“ в интервю за предаването „Москва. Кремъл. Путин“, отговаряйки на въпроси на журналист Павел Зарубин.

Дания: Мощни експлозии са причина за течовете от „Северен поток“

В същото време Наришкин отбеляза, че гражданите на Русия трябва да бъдат бдителни, а Службата за външно разузнаване трябва да продължи да предотвратява външни заплахи.

„Ние трябва да бъдем бдителни, а специалните служби, включително Службата за външно разузнаване, трябва да продължат да идентифицират и предотвратяват всякакви заплахи, външни заплахи срещу нашата държава и нашите граждани“, подчерта шефът на Службата за външно разузнаване в отговор на въпроса какво руската страна може да очаква от западните партньори.

Нивата на метан в района на разлива на „Северен поток“ са хиляди пъти по-високи от нормалното

По-рано говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че очаква отговора на Лондон относно информацията в медиите, според която Тръс е изпратила съобщение „извършено е“ ("it’s done") на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен след саботажа на „Северен поток“.

Захарова подчерта, че милиони хора по света очакват официален отговор на този въпрос, които имат право да знаят какво се е случило със световната енергийна сигурност и каква е ролята на англосаксонците в терористичната атака.

Дания: Няма повече газ в „Северен поток 2“

На 26 септември въоръжените сили на Дания публикуваха видеоклип, на който се вижда как мехурчетата излизат на повърхността на Балтийско море над "Северен поток 1" и "Северен поток 2". Най-голямото изтичане на газ е причинило смущения на повърхността с диаметър над 1 километър, добавиха те.

Предварително разследване на щетите по двата газопровода „Северен поток“ в датската част от Балтийско море показа, че течовете са предизвикани от "мощни експлозии", съобщи впоследствие полицията в Копенхаген.

Германската полиция ще патрулира морето след експлозиите по „Северен поток“

Изводите от датското разследване изглеждат сходни с тези на шведската прокуратура, която каза, че две други пробойни в тръбопроводите също изглеждат причинени от експлозии и случаят се разследва като акт на мащабен саботаж.

Световни лидери нарекоха щетите акт на саботаж, а Москва се опита да прехвърли вината на Запада, намеквайки, че печеливши от станалото са САЩ. Вашингтон отрече всякаква намеса, отбеляза Ройтерс.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм