Интересът на голяма компания, като Murata Manufacturing, към България е важен, защото ние сме малък пазар и рядко влизаме в полезрението на глобалния бизнес.

Това е признание за постигнатото от българската предприемаческа и технологична екосистема през последните години, коментира в рубриката Портфейл в ефира на Дарик радио управляващият директор на Endeavor Момчил Василев

"Причината, поради която успяхме да ги привлечем в България, е това, че успяхме да ги убедим в наличието на добре изградена среда - такава, която успява да произвежда успешни проекти не като "грешка на природата", а на систематична база", каза още Василев. 

По думите му, в България има добра система, по която да се генерират знания и иновации, а за международните компании това е важно, защото им помага да развиват своите собствени продукти. 

Каква е ролята на държавата във връзката между наука и бизнес? 

"Никъде по света връзката между научните институции и бизнеса не се случва без участието на държавата, под една или друга форма. Ако оставим единствено пазарните механизми да работят, ще бъде необходимо много повече време, а България, като икономика и държава, не разполага с такова". 

Момчил Василев смята още, че държавата може да бъде катализатор на този процес и на първо място е необходимо осъзнаване на факта, че единственият шанс на българската икономика се крие в развитието на индустрии и сектори с висока добавена стойност. 

Четете още в Darik Business Review.

Целият разговор слушайте в прикачения аудио файл.