Модулът за издирване и спасяване на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ тръгва днес следобед за Република Турция. От пловдивския участък на автомагистрала Тракия 58-те служители, заедно със специализираната техника и спасително оборудване, потеглят за южната ни съседка. Пловдивските спасители изчакват колегите си от София на бензиностанция на магистралата. От тук всички заедно ще поемат към Турция.

Голям е шансът да има живи хора, след като видях кадри на сградите, коментира главен инспектор Димитър Бришимов от Пловдивската пожарна. От службата под тепетата заминават 16 души.

По-рано днес министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че е в постоянен контакт с колеги в Турция по повод силното земетресение. "За кратко време беше създадена организация за придвижването на служители от ГДПБЗН и 21 единици техника, каквато ще бъде полезна в случая. От Столична община са осигурени още 15 човека и техника. Спасителите на БЧК също ще се включат в спасителната акция", посочи Демерджиев.

Доброволците от "Мейдей", "Аварийно спасяване Пловдив" и "Пловдив 112" заминават утре към Турция.