Световният мобилен конгрес (MWC) в Барселона и тази година привлече внимание с голям брой премиери на различни устройства. Не всички от тях ще излязат на пазара още сега.

Напротив, изложението често се използва от производителите и за да покажат свои концептуални разработки. Това са устройства, които показват бъдещите им планове и накъде може да се развият технологиите. И има интересен потенциал за… разгъване.

Слънцето ще стане червен гигант и ще ни погълне? Интервю с ChatGPT

Именно различните видове сгъваеми устройства привлякоха доста внимание по време на MWC 2023. Производителите са направили някои интересни прототипи, за които си заслужава да помислят дали да не превърнат и в реален пазарен продукт.

Снимки: https://www.gsma.photos/

Един от тях е телефонът с дисплей на ролка на Motorola. Устройството може да е от гамата Razr, като на пръв поглед има 5-инчов дисплей. Долната му част обаче е свита на руло в корпуса му. При натискане на бутон тя се разгъва нагоре и дисплеят става 6.5-инчов. Идеята е устройството да е по-малко и компактно при носене в джоба, но да предлага по-голям и практичен дисплей при използване.

Motorola не коментира дали планира да пусне устройството на пазара. Собственикът на компанията Lenovo обаче изглежда харесва идеята. Самата Lenovo също предложи подобен прототип, но за лаптоп. Моделът привидно има 12.7-инчов дисплей, но може да се разгъне до 15.3 инча.

Tik Tok въвежда нови функции за ограничаване на времето пред екрана

Пред Windows Central Lenovo казва, че моделът е ранен прототип, който цели да покаже, че технологията е постижима. Освен това тя допълва, че предпочита да разработва и показва прототипи, за които „има надежда“, че може да пусне на пазара. Въпреки това не влиза в подробности дали този лаптоп ще влезе в продажба.

Според данни на Tech Advisor лаптопът в момента е с механизъм за автоматично разгъване, но има вариант Lenovo да предпочете ръчен метод за крайния продукт. Това ще намали теглото и цената на лаптопа. За момента този тип устройства биха били много скъпи на пазара, но не им липсва потенциал за голям пазар. Те ще са доста практични и ще позволят лесен пренос на доста по-големи дисплеи навсякъде.

Готови ли сме за новия свят

И макар на MWC да бяха показани и още много други сгъваеми устройства, те не са единственото бъдеще на мобилния пазар. Всъщност, те ще трябва да се борят с друг потенциален голям хит – умните очила с добавена или смесена реалност.

Мъск: Ще превърна хората в киборги! Чиповете ще ни позволят и телепатия

Снимки: https://www.gsma.photos/

В момента тези устройства са в доста ранна фаза на своето развитие. Въпреки това има данни, че всички големи технологични компании активно работят по такива продукти. Някои от тях не го крият. Google, Meta и Microsoft са сред най-разпознаваемите имена на пазара, които от години бавно, но упорито развиват своите проекти.

Xiaomi използва Конгреса в Барселона, за да покаже своите усилия в тази ниша. Компанията представи Xiaomi Wireless AR Glass Discovery Edition. Дългото и сложно име е за чифт очила с добавена реалност, които за момента са само прототип. Те адресират основните проблеми на този тип устройства в момента. Очилата са по-леки и компактни, като ще могат да се управляват с жестове.

Чатботове срещу хора: Коe да изберете и защо?

Вдигане на ръка пред очилата и различни движения на пръстите ще се използват за контрол над менюта и приложения. Рискът е хората да изглеждат странно отстрани, докато ръкомахат, но няма да се налага да докосват смартфона си и ще могат доста по-бързо и лесно да управляват приложенията с минимално разсейване.

HTC, която беше сред популярните производители на смартфони преди години, също иска да се завърне на пазара като лидер сред умните очила. Компанията показа своите Vive XR Elite, които също ще използват т.нар. смесена реалност (комбинация от виртуална и добавена). А Oppo се присъединява със своите Air Glasses 2, които за момента могат да превеждат езици в реално време, да показват указания от навигация пред очите на потребителя и да му помагат да… чати с приятели.

За връзките от дистанция: Създадоха устройство за целувки от разстояние

Амбицията на всички компании е умните очила постепенно да се превърнат в следващото масово устройство, което да конкурира по продажби смартфоните. За да се случи това обаче ще е нужна много работа, за да могат тези устройства да са достатъчно малки и леки. Освен това е спорно доколко хората ще харесат идеята да ги носят постоянно. Но това са въпроси, чийто отговори ще станат ясни едва, когато технологията се развие достатъчно, а MWC 2023 показва, че темпото постепенно се ускорява и в съвсем близко бъдеще ще е готова за масовия потребител.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм