Окръжният съд в Пазарджик не уважи искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение - "Задържане под стража" на 19-годишния младеж, който на 21 май подкара автомобил, без да има книжка, и уби неволно 92-годишна пешеходка в близкото село Добровница. Вместо това му е наложена "Парична гаранция" от 3000 лева.

Има обосновано предположение, че младият мъж е извършил престъплението, за което е обвинен, отчетоха магистратите. Той не е осъждан, не е осъждан, няма регистрирани заявителски материали в полицията, въпреки че има издадено наказателно постановление за шофиране, без да е правоспособен водач и съставен електронен фиш. Отчетени бяха още добритехарактеристични данни на обвиняемия и фактът, че след извършване на деянието е оказал помощ на пострадалата, като веднага я е превозил до Спешна помощ в Пазарджик. Смята се, че няма реална опасност да се укрие, тъй като има трайно установено местожителство и постоянен адрес в страната. За това престъпление се предвижда наказание от 3 до 15 години лишаване от свобода.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд в Пловдив в 3-дневен срок. Делото е насрочено за 1 юни 2023 г. от 10:00 часа.